Hotărârea Consiliului Local Ploiești (PSD-ALDE-PMP) privind scumpirea parcărilor, contestată de observatorulph.ro

68981-cristian-ganea_XL.jpg

68981-cristian-ganea_XL.jpg

Observatorul Prahovean a depus, luni dimineață, atât la Consiliul Local Ploiești, cât și la Prefectura Prahova, o adresă prin care solicităm revocarea hotărârii nr 30 din 27 februarie. Documentul prevede ca ploieștenii să plătească tarife de aproape trei ori mai mari pentru parcările din zona centrală!

UPDATE Viceprimarul Ganea, pus la colț de șeful de partid. Hotărârea cu 5 lei/oră parcarea la Ploiești, anulată de Bogdan Toader

Reamintim că majoritatea PSD-ALDE-PMP a votat proiectul inițiat de viceprimarul PSD, Cristian Ganea, privind majorarea tarifelor de parcare încasate de SGU Ploiești, de la 2 lei/oră până la 5 lei/oră pentru zonele centrale, respectiv 3 lei/oră pentru celelalte parcări. Decizia vine în contextul în care parcările din Ploiești sunt insuficiente, pline de gropi, mizerabile și cu marcaje șterse. În schimb, în orașe precum Sibiu, Brașov, Iași, tarifele de parcare sunt mult mai mici în condițiile unei infrastructuri net superioare.

Citește și La propunerea viceprimarului Ganea, consilierii PSD-ALDE-PMP au scumpit parcările din Ploiești: 5 lei / oră. La Sibiu e 1 leu/oră

Adresa prin care Observatorul Prahovean solicită revocarea hotărârii privind scumpirea parcărilor publice din Ploiești:

Către: Consiliul Local al Municipiului Ploiești

Spre știință: Primarului Municipiului Ploiești, Secretarului Municipiului Ploiești

Vă solicităm revocarea hotărârii Consiliului Local al Municipiului Ploiești nr. 30, adoptată în ședința din data de 27.02.2019, referitoare la modificarea și completarea Regulamentului pentru înființarea, organizarea și exploatarea parcărilor publice cu plată aflate pe domeniul public și privat al Municipiului Ploiești, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Ploiești nr. 120/2018, din următoarele motive:

  • În expunerea de motive a actului administrativ se invocă necesitatea majorării tarifelor de parcare pentru a se acoperi costurile de exploatare și de funcționare, dar în cuprinsul aceluiași act se stabilesc mai multe categorii de gratuități, fapt ce conduce la concluzia că nu ar fi o problemă financiară din moment ce se acordă gratuități unor categorii de beneficiari, alții decât cei stabiliți în mod expres prin legi speciale.
  • Tot în expunerea de motive se subliniază și faptul că această măsură ar conduce și la acordarea posibilității mai multor cetățeni să parcheze pe locurile existente, în condițiile în care numărul beneficiarilor de gratuități crește, față de situația actuală, efectul măsurii fiind, prin urmare, invers.
  • La această prezentare se adaugă și dorința manifestată expres, prin inițierea unui proiect de hotărâre, a domnului viceprimar Ganea Mihai, care, de altfel, a fost și inițiatorul hotărârii pe care o criticăm, de a se pune la dispoziția angajaților Primăriei Municipiului Ploiești un număr de 102 locuri de parcare  în parcarea de pe strada Cuza Vodă,  locuri care vor fi ocupate pe bază de abonament la un cost redus față de ceilalți cetățeni. Pe lângă faptul că se creează o discriminare, se întărește convingerea că majorarea tarifului de parcare nu se justifică, din moment ce se pot face derogări de la regulă.
  • Având în vedere faptul că un act juridic se naște ca urmare a existenței unei nevoi sociale care trebuie reglementată, expunerea de motive a actului administrativ analizat nu reușește să clarifice nevoia socială care a generat existența unui asemenea act. Prin urmare, actul administrativ nu este motivat corespunzător. Conform jurisprudenței Curții Constituționale, dar și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, o motivare defectuoasă a actului administrativ echivalează cu o lipsă a motivării, aspect ce ne conduce la concluzia că actul administrativ este nelegal.
  • Ordonanța Guvernului nr. 35/2002 stabilește faptul că redactarea proiectelor de hotărâre se face în conformitate cu normele de tehnică legislativă. Pentru a sublinia importanța respectării acestor norme, Curtea Constituțională a statuat, în jurisprudența sa, că respectarea normelor cuprinse în Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative se constituie într-un veritabil criteriu de constituționalitate prin prisma art. 1 alin.5 din Constituția României. Ori, dacă avem în vedere faptul că acest act administrativ nu este motivat corespunzător, trimiterea din titlul actului s-a făcut la o Hotărâre care a modificat și completat Regulamentul (Hotărârea nr. 120/2018), nicidecum la Hotărârea prin care s-a aprobat acest Regulament (Hotărârea nr. 263/2013), articolele din cuprinsul său nu au fost numerotate corespunzător, iar în preambulul actului s-a făcut trimitere la norme abrogate din Legea nr. 51/2006, rezultă faptul că hotărârea consiliului local a fost adoptată prin încălcarea normelor de tehnică legislativă, fiind nelegală.
  • La acestea se adaugă și faptul că Hotărârea Consiliului Local nu a vizat doar “modificarea și completarea Regulamentului pentru înființarea, organizarea si exploatarea parcarilor publice cu plată aflate pe domeniul public și privat al Municipiului Ploiești, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Ploiești nr. 120/2018”, ci și alte aspecte cum ar fi: aprobarea modificării numărului parcărilor publice cu plată, împărțirea municipiului Ploiești în 3 zone tarifare (A, B si C) etc. Ori, titlul Hotărârii trebuia să fie corelat cu dispozițiile din conținutul său. Acest lucru ar fi permis observarea faptului că o astfel de hotărâre trebuia aprobată cu cel puțin 2/3 dintre consilierii locali în funcție, nu doar cu majoritatea întrunită pentru acest act administrativ.
  • Un ultim element de nelegalitate este reprezentat de faptul că nici în expunerea de motive, dar nici în preambulul Hotărârii Consiliului Local nu se precizează temeiul legal în baza căruia gratuitățile menționate în actul administrativ se achită de Primăria Municipiului Ploiești către S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploiești S.R.L..

Față de toate aceste motive, vă solicităm să revocați hotărârea consiliului local 30 din 27 februarie 2019.

Cum a justificat viceprimarul PSD, Cristian Ganea, scumpirea parcărilor:

WhatsApp_Image_2019-02-28_at_11.01.12_1_66f88.jpeg

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău