fbpx

ploiesti-investitii.jpg

În lipsa unui buget aprobat la nivel național, începutul de an nu este unul generos, din punct de vedere financiar. Singura certitudine este că, la Ploiești, anul 2019 debutează cu noi constrângeri financiare, în condițiile în care, prin „generozitatea” sa, Guvernul a aprobat noi avantaje pentru bugetari. Vorbim de acordarea de vouchere de vacanță, dar și a normei de hrană, două măsuri care vor influența suplimentarea anvelopei salariale. La capitolul investiții, municipalitatea a pregătit numeroase proiecte, însă realizarea lor este condiționată de accesarea unor credite.

Primăria Ploiești are planuri mari în 2019, pentru realizarea a zeci de proiecte. Singura problemă o reprezintă bugetul, în condițiile în care, cel puțin până la această dată, nu se cunosc sumele alocate de la nivel central. 

Încă de anul trecut, municipalitatea a demarat primele demersuri pentru accesarea unor credite, pentru co-finanțarea proiectelor cu fonduri europene, dar și pentru susținerea proiectelor propuse la nivel local.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În cazul co-finanțării proiectelor cu fonduri europene, aleșii locali au aprobat deja accesarea unui credit în valoare de aproximativ 28 de milioane de lei. Pe lista proiectelor care ar urma să fie realizate în acest an figurează realizarea unui terminal multimodal, incluzând și spații de parcare, în zona Spitalului Județean Ploiești. Valoarea totală a proiectului este de 49.190.438,71 lei, din care contribuția Primăriei Ploiești ar fi de 3.080.211,88 lei.

Un al doilea proiect major, derulat tot cu fonduri europene ar urma să vizeze reabilitarea termică a 14 blocuri din municipiu, valoarea proiectului fiind de peste 21 de milioane de lei, în acest caz contribuția primăriei fiind de 8,7 milioane de lei. De precizat este faptul că, potrivit legislației, de data aceasta reabilitarea termică se realizează cu fonduri europene, de la bugetul local, dar și prin contribuția locatarilor, fapt care a îngreunat și mai mult realizarea documentațiilor.

Pe lista proiectelor care ar urma să fie realizate cu fonduri europene, dar și prin contribuția de la bugetul local, figurează eficientizarea energetică de la Liceul Tehnologic 1 Mai ((peste 1,9 milioane de lei), eficientizarea energetică de la Grădinița cu program prelungit Sf. Mucenic Mina (peste 4,2 milioane de lei), eficientizarea energetică la Școala Gimnazială George Coșbuc (peste 1,7 milioane de lei), eficientizarea energetică Liceul Tehnologic de Servicii Sf. Apostol Andrei (peste 1,2 milioane de lei), eficientizarea energetică Colegiul Național Al. I. Cuza (peste 4,5 milioane de lei) și eficientizarea energetică Grădinița cu program prelungit nr. 29 (peste 4,1 milioane de lei).

Alte două proiecte care ar urma să fie derulate cu fonduri europene vizează eficientizarea consumului energetic pentru sistemul public de iluminat, pe traseul liniilor de tramvai 101 și 102, proiecte cu o valoare de peste 27 de milioane de lei, unde contribuția locală va depăși 1,6 milioane de lei.

În fine, un alt proiect amplu, pentru care se încearcă atragerea de finanțare europeană, vizează realizarea legăturii între Gara de Vest și Gara de Sud, proiect care va include și amenajarea domeniului public și al piețelor din zonă. Valoarea acestui proiect este de peste 140 de milioane de lei, contribuția locală fiind de peste 13,1 milioane de lei.

Pentru celelalte proiecte locale, care vizează reabilitări de drumuri, reabilitarea pasajelor subterane din Bariera București, realizarea unui nou pod în zona Rafinorilor, dar și reabilitarea de parcuri și a unor colegii și școli, dar și realizarea sensului giratoriu din Ploiești spre Bucov, municipalitatea intenționează să acceseze un credit în valoare de 188 de milioane de lei. Propunerea însă a fost respinsă de mai multe ori în ședința de Consiliu Local, de către aleșii PSD+ALDE.

Citește și: Salariile din Primăria Ploiești și din Consiliul Județean vor fi plafonate la nivelul anului trecut

În concluzie, singura șansă pentru derularea unor proiecte în Ploiești o reprezintă accesarea de fonduri europene și a unor credite, în condițiile în care inclusiv creșterea salariului minim la 2.080 lei, de la 1 ianuarie, va conduce implicit la o serie de scumpiri a serviciilor.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Sunday Brunch El Camaron Ploiesti

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
harold.jpg
970.jpg