candidati cu sanse la consiliul local ploiesti

Chiar dacă nu au primit un mandat de consilier local la Ploiești sau de consilier județean sunt șanse ca unii candidați să dețină pe viitor această calitate.

 

Se spune că politica este ştiinţa despre cine primeşte ce şi când, iar regula se aplică ca o mânușă și la Prahova. În ultimele două zile, după afișarea rezultatelor oficiale la alegerile din 5 iunie, se vorbește continuu despre negocieri. ALDE, PSD, PNL și PMP au pus la punct strategii, au avut discuții și numeroase negocieri. Astăzi vă vom explica de ce este posibil ca față de lista cu mandatele obținute de fiecare formațiune politică, anunțată de Biroul Electoral Județean ori de Biroul Municipal Ploiești, să existe mai multe schimbări.

Mandate posibile pentru candidații PNL

candidati pnl ploiesti

 

Cel mai elocvent caz este la PNL, unde Adrian Dobre a fost ales primar al Ploieștiului. Dobre a candidat și la funcția de consilier local, dar și la funcția de consilier județean și, în ambele cazuri, posturile vor deveni vacante. Prin urmare la Consiliul Local următorul pe listă va fi Daniel Puiu Neagu, fost consilier local, care și-a pierdut înainte de termen mandatul anul trecut.


Citește și: Lista PNL la Consiliul Local Ploiești


Același lucru se pare că se va întâmpla în cazul deputatului liberal Alexandri Nicolae, care trebuie să se decidă dacă își păstrează funcția de parlamentar sau calitatea de consilier local. În cazul în care nu va fi nominalizat pentru funcția de viceprimar, în locul lui va intra actualul director al Muzeului de Artă Ploiești, Florin Sicoe.

 

La Consiliul Județean Prahova, au șanse să prindă un mandat trei candidați care nu au fost validați nici în urma redistribuirii mandatelor. În cazul în care senatorul Iulian Dumitrescu nu va fi numit președinte al CJ Prahova cu siguranță acesta va opta să rămână parlamentar. Prin urmare postul vacant de consilier județean va fi ocupat de următorul supleant pe lista PNL, respectiv Adrian Ionică. Renunțarea lui Adrian Dobre va propulsa în Consiliul Județean un alt candidat, în speță Remus Moraru. Sunt șanse reale, însă, ca și Elisabeta Popovici să obțină un mandat de consilier județean.

Cine ar putea să intre în Consiliul Local de la PSD

candidaturi psd ploiesti

 

Citește și: Lista candidaților PSD la Consiliul Local Ploiești

În cazul PSD lucrurile stau aproape identic. Sunt șanse ca la Consiliul Local să intre Constantin Minea, consilier local în mandatul 2012 – 2016. Asta pentru că există negocieri intense ca funcția de director al SGU să fie în continuare menținută de Donald Constantin. Scenariul se va aplica în cazul în care Donald Constantin nu va fi nominalizat viceprimar al Ploieștiului. La toamnă însă mai există un candidat cu șanse reale să intre în Consiliul Local Ploiești: Marcian Cosma, în locul lui George Botez despre care se zvonește că ar candida pentru o funcție în Parlamentul României.

psd consiliul judetean prahova

La Consiliul Județean Prahova lucrurile se schimbă oarecum, având în vedere că negocierile vizează inclusiv funcția de city-manager, dar și menținerea de către Laura Moagher a funcției de director al Parcului Memorial Constantin Stere, care este în cărţi şi pentru o nominalizare pentru un mandat de vicepreședinte. Prin urmare, șanse reale de a obține un mandat de consilier județean le are actulul consilier județean Cătălin Niță, următorul pe lista de supleanți, care și-a câștigat „notorietate” după ce le-a povestit polițiștilor, înainte de alegeri, că persoane dubioase i-au introdus în pantaloni mai multe pliante răutăcioase la adresa candidatului la funcția de primar al PNL, Adrian Dobre. În cazul în care vor exista niște excluderi înainte de termen se pare că pesediștii vor desemna la CJ pe Sorin George și pe Georgiana Ardeleanu, următorii după Niță, pe lista de supleanți.

gratiela gavrilescu

La ALDE, lucrurile se complică, la fel ca și la PNL. Grațiela Gavrilescu a candidat pentru funcția de primar, pentru cea de consilier local, dar și la Consiliul Județean Prahova. Din start va exista o renunțare la Consiliul Local și prin urmare în locul Grațielei Gavrilescu va intra Sorin Văduva.

În cazul în care planul să ajungă președinte al CJ nu se pune în practică, în urma negocierilor, Grațiela Gavrilescu, potrivit zvonurilor, va opta pentru funcția de parlamentar pe care o deține în prezent. De altfel, Gavrilescu se pare că ar fi susținut, potrivit unor apropiați, că dacă nu obține mandatul de președinte al CJ Prahova va candida în toamnă la parlamentare și își dorește o funcție de ministru în viitorul Guvern. În cazul unui astfel de scenariu, mandatul de consilier județean va fi ocupat de Vasile Ardeleanu, următorul pe lista de supleanți a ALDE Prahova, în urma alegerilor din 5 iunie.

catalina bozianu

La PMP Prahova nu este exclus să avem parte de o schimbare față de lista de consilieri județeni anunțată de BEJ. În cazul în care Adrian Pițigoi va fi desemnat viceprimar al Primăriei Câmpina, în locul acestuia la Consiliul Județean Prahova va intra Cătălina Bozianu, iar dacă aceasta va opta pentru funcția de consilier local, care îi permite să-și mențină postul de director economic la Hidro Prahova, următorul pe listă este Eduard Emil Tudor.

Una peste alta, trebuie spus că scenariile legate de viitoarea componență a Consiliului Local Ploiești și Consiliului Județean Prahova sunt multe. Să nu vă gândiți că dacă au fost alegeri se va schimba ceva de mâine. Negocierile vizează posturi călduțe la șefia unor societăți comerciale și regii, dar și la nivelul parcurilor industriale. Interesele sunt mari nu doar pentru posturile de viceprimari sau de vicepreședinți. Rămâne prin urmare memorabilă fraza spusă de un fost director instalat în funcție... „A fost și concurs, dar a fost și girul, girul partidului”. Să nu credeți în povești precum directorii nu sunt numiți pe criterii politice și nici pe faptul că unii anunță alianțe create pentru majorități. Când vine vorba de funcții, cel mai bun prieten se transformă în dușman, iar trădările de acest gen vor fi la ordinea zilei. Prin urmare mulţi vor întreba în van: „Și tu Brutus?” No comment.

Componența Consiliului Local Ploiești: PSD - 11, PNL - 10, ALDE - 4, PMP - 2

Componența Consiliului Județean Prahova: PSD - 16, PNL - 15, ALDE - 4, PMP - 2