alegeri locale ploiesti prahova

La alegerile locale din 5 iunie au votat 346.343 de prahoveni. Peste 26.000 de voturi au fost însă declarate nule, în cazul listelor pentru Consiliul Județean.

 

În cazul listelor pentru primari, potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean, numărul de voturi nule a fost de 15.263, iar pentru consiliile locale de 20.707. Numărul este unul record în Prahova, iar explicația ar putea fi dată de cei care au încheiat procesele-verbale. Potrivit surselor noastre, în județ, peste 40% din voturi au fost anulate de faptul că oamenii au pus două ștampile pe buletinul de vot: în dreptul reprezentanților PSD și a celor de la ALDE, induși în eroare de faptul că tot timpul s-a vorbit că cele două formațiuni politice sunt în alianță. Se pare că la aceste persoane nu a ajuns informația că cele două partide au mers pe liste separate în alegeri, având candidați proprii. Restul voturilor nule au fost date de cei care, nemulțumiți de candidații de pe listă nu au aplicat nicio ștampilă pe buletinul de vot sau, din contră, au pus ștampila pe toată lumea, probabil să nu se supere nimeni. Bineînțeles, potrivit surselor noastre se pare că un număr de aproape 5% din voturi au fost anulate pe motiv că ștampila nu a fost aplicată în chenarul pentru candidat.

Ca la fiecare alegeri locale au existat însă și buletine de vot pe care au fost pictate floricele sau mesaje, fără a se aplica ștampila de vot.

 

Potrivit datelor oficiale ale Biroului Electoral Județean, din numărul total de alegători, respectiv 676. 697, pentru alegerea reprezentanților Consiliului Județean Prahova s-au prezentat la urne 346.343 alegători, fiind exprimate un număr de 320.009 voturi valabile și 26.235 fiind voturi nule. Conform sursei citate, din totalul de 739.581 buletine primite 393.318 au fost neîntrebuințate și anulate.