aep

Alegerile locale de duminică, 5 iunie, vor marca o premieră. Este pentru prima dată când actele de identitate ale alegătorilor vor fi scanate şi înregistrate într-un sistem informatic, pentru împiedicarea votului multiplu. Fiecare secţie de votare din ţară este dotată cu o tabletă conectată la internet, cu care vor fi înregistrate toate buletinele.

 

Spre deosebire de rundele anterioare de alegeri, scrutinul din 5 iunie vine cu o noutate absolută: scanarea actelor de identitate ale alegătorilor, pentru prevenirea votului multiplu.

Toate cele peste 18.000 de secţii de votare din ţară vor fi dotate cu câte o tabletă conectată la internet, care are o aplicaţie specială pentru scanarea şi înregistrarea buletinelor alegătorilor. Datele sunt centralizate într-o bază comună, astfel că, dacă un Cod Numeric Personal apare că a votat deja la o altă secţie, acest lucru este semnalat instantaneu.
Totuşi, chiar şi în această situaţie, posesorul buletinului respectiv poate vota, însă după completarea unei declaraţii pe proprie răspundere că nu a mai votat în altă parte şi că înregistrarea respectivă este o eroare a sistemului. Dacă se depistează ulterior că a votat de mai multe ori, acest lucru îi va atrage un dosar penal alegătorului.

 

sursa: rtv.net