alegeri 2016 sistem antifrauda

La alegerile locale din acest an este folosit un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

 

La intrarea în secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem, care va semnala dacă alegătorul a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv ori dacă și-a pierdut drepturile electorale. Același sistem informatic este necesar pentru a se stabili dacă alegătorul este arondat la altă secţie de votare ori dacă a fost omis din lista electorală permanentă şi a formulat o solicitare de a fi înscris în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă. Sistemul va depista și persoanele care au mai votat la acest scrutin.

În baza rezultatelor generate de SIMPV, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia măsurile care se impun, conform legii. Astfel, președintele secției de votare poate să nu permită persoanei care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării şi persoanei care şi-a pierdut drepturile electorale să mai voteze. În baza datelor generate de sistem același președinte al secției de votare poate îndruma alegătorul să voteze la secţia de votare la care este arondat, Totodată, sistemul informatic poate depista persoanele care au votat de mai multe ori. De abia după verificare, alegătorul primește buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „Votat”.

 

Dacă un alegător va încerca să voteze de două ori, acesta va ajunge direct de la secția de votare la Poliție.