Daniel Savu

Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploiești, a acordat un interviu site-ului max-media.ro:

 

Reporter: Suntem aproape de finalul campaniei electorale. Cum vă apreciați șansele de a câștiga funcția de primar?

Daniel Savu: Eu spun că am toate șansele să devin primarul Ploieștiului, sondajele pe care le-am văzut în spațiul public confirmă acest lucru, dar cei care vor avea ultimul cuvânt și vor decide sunt ploieștenii. Îi îndemn pe toți să iasă la vot pe 5 iunie, pentru o cât mai bună reprezentativitate a viitorului primar.

– Care este contracandidatul cu care credeți că vă veți lupta direct pentru victorie?

 

– În locul unui nume, prefer să vă prezint un profil. Este următorul clasat ca număr de voturi obținute corect, cu respectarea legii privind derularea campaniei electorale. Pentru situațiile în care legea nu este respectată, atunci nu am nicio posibilitate de a anticipa. Aș prefera ca următorul clasat în ordinea voturilor să fie tot un independent, pentru că strada, din ce am observat în aceste zile, nu mai are încredere în politica de partid pentru administrația locală.

– După această campanie electorală, cu ce amintiri rămâneți? Este ceva ce v-a nemulțumit?

– A fost un exercițiu foarte util, de consecvență și caracter. Am constatat că se pot pierde definitiv prietenii, unele și de 20 de ani, din cauza unor interese de partid.

 

– Care sunt, în opinia dvs, problemele care trebuie rezolvate urgent în localitate?

– Cel mai important obiectiv al noii conduceri a Primăriei și al noului Consiliu Local este acela de a restabili  credibilitatea administrației locale în ochii cetățenilor. Sunt multiple măsuri care trebuie luate, pornind de la transparență, un alt sistem de comunicare cu publicul, eliminarea intereselor politice atunci când se iau decizii, restabilirea încrederii investitorilor în municipiul Ploiești, promovarea specialiștilor, monitorizarea strictă și accesibilă oricui pentru lucrările și serviciile publice, însoțită de sancțiuni atunci când faptele impun astfel de decizii.  Este nevoie de schimbarea mentalităților în administație, în sensul unui restart la capitolul eficiență. Pe lista scurtă de probleme vom avea auditul necesar la preluarea oricărui nou mandat, monitorizarea și finalizarea proiectelor europene deja începute și pe care actuala conducere a Primăriei probabil că nu le va duce la bun sfârșit, evaluarea situației financiare a muncipalității la 30 iunie 2016, în funcție de aceste proiecte, organizarea unei  structuri competente care să gestioneze viitoarele proiecte europene și, nu în ultimul rând, evaluarea situației investițiilor și lucrărilor de reparații la școli, pentru că până la începutul noului an școlar vom avea la dispoziție maxim două luni.   

Dacă ar fi să punctați doar trei proiecte majore pe care vreți să le duceți la final, în cei patru ani de mandat, care sunt acestea?

 

– Primul se referă la implementarea transparenței totale în cheltuirea banilor publici, prin publicarea online a tuturor cheltuielilor Primăriei și a structurilor aflate în subordinea Consiliului Local, inclusiv a contractelor plătite de la bugetul local sau care vizează interesul orașului. Introducerea acestui mecanism, care să vizeze acceptarea unanimă a principiului că orice activitate derulată la nivelul municipalității este publică și poate fi monitorizată ca atare, va fi de natură să înlăture atât tentațiile, cât și percepția de corupție existente în prezent. Corectarea principiilor care stau la baza activității din administrație, intrarea acestora în cotidian, va da un impuls corect și proiectelor europene. Acestea vizează atât infrastructura, cât și transportul public, sănătatea, reabilitarea unităților de învățământ și construirea unora noi. Din punctul meu de vedere, toate proiectele europene se concentrează de fapt într-unul singur care ține de schimbarea modalității de abordare a acestui domeniu. Ploieștiul are nevoie de un primar-manager care să creeze sistemul, să organizeze lucrurile și să pună la treabă oamenii capabili să atragă banii europeni de care avem nevoie pentru dezvoltarea orașului. Acesta este deci al doilea proiect important – gestionarea eficientă a proiectelor europene, pentru atragerea tuturor banilor care sunt puși la dispoziția Ploieștiului. Nu în ultimul rând, aș vrea să adaug că este nevoie de măsuri speciale pentru creșterea calității serviciilor medicale în spitalele aflate sub directa coordonare a municipalității. Pentru asta, avem în vedere atât investiții pentru modernizare și dotări, dar mai ales pentru creșterea calității asistenței de specialitate, prin monitorizarea impactului la pacienți. Schimbarea percepției despre spitalele din Ploiești, precum și restabilirea încrederii în asistența medicală de aici, sunt obiective pe care cetățenii le așteaptă și care necesită timp, atenție și consecvență. –

Ce merită Ploieștiul și nu are în prezent?

– Oameni dedicați în poziții de responsabilitate publică, preocupați să pună interesul orașului deasupra intereselor personale, politice sau de grup, cu toate consecințele benefice pentru cetățeni care decurg din activitatea unor lideri cu acest profil.  O interfață de comunicare perfomantă, care să informeze ploieștenii cu privire la activitatea Primăriei și a Consiliului Local și, în același timp, să ofere răspunsuri la problemele lor.

Ce anume veți face dacă veți avea un Consiliu Local ostil?

– Nu există Consiliu Local ostil, poate doar decidenți care nu comunică suficient,  interese publice care poate nu sunt clare pentru toată lumea.  Dacă există dialog și echilibru, iar interesul public este prioritar pentru toți cei implicați, întotdeauna se găsesc soluții. Dacă faptele dovedesc că interesul public este îndeplinit în mod conjunctural sau parțial, atunci cetățenii trebuie informați în legătură cu toate aceste aspecte.

Ce puncte forte aveți dvs ca om?

– Spun adevărul, așa cum am demonstrat în ultimii 18 ani de când sunt în spațiul public, am putere de muncă, abilitățile și experiența necesare pentru a schimba direcția administrației locale către interesele cetățenilor, nu sunt vulnerabil, nu pot fi șantajat, nu sunt sprijinit de nici un fel de grup de interese sau politic. Sunt un om obișnuit, cu obiceiurile de familie ale oricărui ploieștean, știu cum este viața de fiecare zi pentru că vin dintre oamenii care stau la cozi, plătesc facturi, fac cumpărături, mă preocupă școala copiilor, iar ca viitor primar n-am cum să fac abstracție de aceste realități ale vieții din stradă și automat voi ține cont de ele. Nu în ultimul rând, datorită pregătirii mele profesionale ca fost ofițer, nu tolerez corupția și incompetența, iar felul meu de a acționa este direct influnențat de acest lucru.

De ce vă este frică? Sau mai bine spus, vă este frică de ceva anume?

– Doar de Dumnezeu, în rest de nimic altceva.

De ce ar trebui ploieștenii să vă voteze?

– Pentru că sunt cinstit, capabil și determinat să fac ordine în oraș și să pun sistemul din administrație la treabă. În haosul și deruta care domnesc acum în Ploiești, eu sunt cel care va pune lucrurile la punct și va face curățenie. Faptul că sunt independent și îmi voi păstra acest statut dacă voi fi ales primar al Ploieștiului îmi oferă un avantaj esențial în fața contracandidaților politici. În timp ce eu răspund doar în fața ploieștenilor, ei trebuie să mulțumească partidele, interesele de multe ori divergente din interiorul partidelor,  aliații politici și abia apoi cetățenii. Ori din ce am văzut eu pe stradă, ploieștenii nu mai acceptă așa ceva !
sursa: max-media.ro