savu

Daniel Savu, candidat independent la Primăria Ploiești, a postat pe blogul său un text intitulat "Ce putem face pentru sistemul medical în mod real, fără promisiuni electorale".

 

Eficiența și calitatea actului medical la Spitalele de Pediatrie și Municipal, aflate în competența și responsabilitatea municipalității, reprezintă cea mai importantă problemă a administrației locale, în viziunea ploieștenilor. Tocmai din acest motiv, având în vedere și perioada electorală în care ne aflăm, asistăm la o afluență de promisiuni despre investiții în infrastructura medicală locală, proiecte ce s-ar dovedi necesare dacă Ploieștiul ar avea la modul realist bani să le și pună în practică.

De aceea, în opinia mea, este obligatoriu să facem o diferențiere clară între proiectele ce conțin foarte mulți “dacă”, mai ales după experiențele negative din ultimii ani, față de cele deja configurate, incluse într-un plan de dezvoltare al orașului, asupra cărora specialiștii în domeniu s-au exprimat în ceea ce privește eficiența, realismul și impactul finanțării.

Proiectele cu finanțare europeană și de la bugetul local ce ar putea fi realizate la cele două spitale sunt incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Ploiești. Aceasta există, este realizată de specialiști până în 2020, cu perspectivă 2023, și orice viitor primar este obligat să o pună în practică, alături de Consiliul Local. Concret, este vorba despre extinderea și modernizarea clădirii Spitalului de Pediatrie, iar la Spitalul Municipal, despre proiecte de extindere, reabilitare și dotări la mai multe secții, pe diverse specialități. Ambele proiecte se vor ridica la aproximativ 55 milioane de euro, conform datelor prezentate în documente publice.

 

Personal, am însă în vedere și un proiect care vizează extinderea sistemului de evaluare a satisfacției pacienților față de calitatea actului medical, la toate nivelurile de adresabilitate. În viziunea mea, municipalitatea trebuie să fie interesată inclusiv de gradul de încredere și mulțumire al ploieștenilor, atât pentru sistemul de urgență, cât și la consultațiile în ambulatoriu, și să ia măsuri în consecință. De aceea, voi propune viitorului Consiliu Local ca fișele de satisfacție ce sunt completate în prezent doar de pacienții internați, să fie adaptate și simplificate pentru toate categoriile de pacienți. În plus, răspunsurile să fie evaluate lunar și incluse în rapoarte publice, astfel încât percepția ploieștenilor cu privire la actul medical să poată fi îmbunătățită permanent, printr-un sistem de comunicare transparent și decizii adaptate situațiilor concrete. (P.E.)

VIDEO Daniel Savu despre chestionarele de satisfactie ale pacientilor din spitale