savu

Candidatul independent la Primăria Ploiești, Daniel Savu, a postat pe blogul său un text privind problema câinilor fără stăpân.

 

Câinii fără stăpân care pot fi întâlniți oriunde pe străzile din Ploiești reprezintă o problemă evitată sau tratată superficial de candidații la Primărie. Din motive electorale, pentru că nu (mai) știu pe cine și cum ar putea deranja, candidații se tem să exprime clar puncte de vedere în acest sens. Deși sunt foarte mulți ploieșteni revoltați de amploarea fără precedent a fenomenului și îngrijorați de siguranța copiilor pe stradă, deciziile ferme cu privire la această situație întârzie să apară.

Pentru că am primit foarte multe semnale din partea ploieștenilor în legătură cu acest aspect, am considerat corect să îmi asum următoarele :

Câinii fără stăpân nu trebuie să stea pe stradă. Datoria municipalității (prin serviciul specializat) este să îi adune și să îi ducă în spații special destinate.
Strângerea câinilor de pe stradă nu înseamnă omorârea lor. Nu susțin această soluție !
Orice reglementare locală cu privire la câinii fără stăpân trebuie să aibă în vedere prioritar, starea de sănătate și siguranță a cetățenilor.
Activitatea de strângere a câinilor fără stăpân, precum și sesizările primite de la cetățeni, trebuie monitorizate zilnic și analizate lunar, prin rapoarte publice.
Asociațiile de protecție a animalelor pot deveni parteneri ai Primăriei pentru rezolvarea civilizată a acestei probleme sau pot continua parteneriatele deja existente, cu respectarea interesului public exprimat de cetățenii municipiului Ploiești.
Din informațiile publice prezentate până acum, dar și din realitatea de pe stradă, se poate trage concluzia că activitatea de strângere a câinilor de pe străzi a fost practic blocată. Una dintre cauze este Hotărârea Consiliului Local 502/15 decembrie 2015, contestată juridic, pe care o puteți citi integral aici. În același timp însă, trebuie spus și că cei abilitați să se ocupe de această activitate, mult prea preocupați de politică, preferă să găsească motive și să fugă de răspundere, în loc să se apuce de treabă.

 

Ca să înțeleagă mai bine de ce orașul a ajuns în acest stadiu, ploieștenii disperați de haitele de câini, precum și părinții nevoiți să își apere copiii la grădiniță, la școală sau în locurile de joacă, pot citi mai jos cum partidele reprezentate în Consiliul Local actual au fost de acord cu ideea reteritorializării câinilor, mai exact cu reîntoarcerea lor pe străzi. (P.E.)

caini page 010 1024x295