dna audieri

 

Campania electorală pentru alegerile locale care a debutat în urmă cu două săptămâni are un caracter atipic față de cele din ani anteriori.

 
În 2012, lupta pentru alegerile locale din Prahova se dădea la propriu în stradă.
 
Ne aducem aminte cu toții de căruțele pline cu cetățeni de etnie romă îmbrăcați în tricouri cu sigla unui anumit partid politic ce au traversat Ploieștiul încurcând circulația și așa îngreunată sau de mașina ciuruită de gloanțe, plină cu materiale de propagandă electorală, găsită abandonată undeva pe o stradă din cartierul Nord al Ploieștiului și mai ales de înștiințările false venite aparent din partea Primăriei în care cetățenii erau informați că au de plătit impozite cu valoare considerabilă.
 
Așa s-a purtat războiul electoral atunci. Patru ani mai târziu, campania electorală s-a mutat pe internet, după ce candidații au simțit că votanții au fugit din parcuri și cârciumi, din lumea reală în cea virtuală.
 
Foarte greu, dacă nu imposibil de controlat, mediul online și în special rețelele de socializare au devenit o adevărată armă folosită pentru a contracara adversarul politic. Scenariul este cât se poate de simplu și mizează pe forța de propagarea a informației, scopul fiind atins într-un timp record: o bârfă este prezentată sub formă de știre, postată pe un cont fals de Facebook, share-uită inițial de postaci plătiți pentru ca apoi să fie preluată de naivii care nu verifică sursa informației, în mod evident fără credibilitate.
 
Miza este clară: bârfa se transformă rapid, uneori doar în câteva ore, în informație certă care nu de puține ori este preluată și de entitățile de presă. Nu este o noutate în materie de manipulare, doar că s-a schimbat mediul de propagare. Probabil că n-a uitat nimeni de isteria generală creată de celebra după/ambulanță neagră care fura copii pentru organe . Câte știri cu cadavre de copii găsite abandonate la cap de pod au fost publicate la începutul anilor 2000, câți ambulanțieri au fost alergați atunci de părinți și bunici panicați. Istoria se repetă acum, doar că în rolul dubei negre joacă Dusterul albastru al DNA-ului.

În ultima perioadă, astfel de conturi false de Facebook au invadat internetul, multe dintre el anunțând că anumiți primari care au îndrăznit să intre din nou în cursa electorală au probleme penale.
 
Mesajele false conțin întotdeauna expresii celebre deja care atrag imediat atenția: percheziții DNA la primăria din.... Sau mascații, la instituția cutare..., informația nefiind însoțită de detalii concrete, dar obiectivul este evident de discreditare a unui anumit personaj, de regulă primar în funcție, sau director al unei instituții de stat care, deloc întâmplător, se află în cursa electorală.
 
Astfel de fenomen există și în Prahova și nu puțini primari ai unei anumite formațiuni politice au fost defăimați în acest mod. Nu este exclus ca fenomenul să ia amploare pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor.
 
Mai grav este că autorii sunt practic imposibil de identificat și implicit de pedepsit.