savu

Despre cum se transformă proiectele cu finanțare europeană în .... promisiuni sau oferte electorale.

 

Este o caracteristică a acestui an electoral, pe care consider că trebuie să o explic, pentru corecta informare a celor care vor să meargă la vot pe 5 iunie. Planul de dezvoltare al Ploieștiului până în 2020, cu perspectivă 2023, a fost deja făcut, de specialiști și nu de politicieni, fiind prezentat în documentul numit Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU). Acesta indică foarte clar direcțiile de dezvoltare pe care noul primar al Ploieștiului pentru mandatul 2016-2020, precum și viitorul Consiliu Local, indiferent de componența sa politică, sunt datori să le respecte, pentru ca orașul să beneficieze în continuare de fonduri europene.

Și aș putea spune chiar mai mult decât atât... Gestionarea responsabilă a banilor care stau la ușa Ploieștiului și așteaptă să fie atrași din diverse surse de finanțare, mai ales după experiența ultimelor două mandate, devine în opinia mea o chestiune esențială de îndeplinire a obligațiilor de serviciu pentru oricine lucrează în administrație și are atribuții în domeniu, prin transparență, comunicare și cât mai multe explicații pe înțelesul ploieștenilor.

Așadar, când îi auziți pe unii dintre candidații în alegerile locale că spun cum vor face reabilitări termice pe bani europeni, cum vor cumpăra tramvaie, că vor avea grijă de spațiile verzi sau vor extinde și moderniza Spitalul de Pediatrie (sunt doar câteva exemple), trebuie să știți că toate aceste proiecte nu sunt rodul gândirii sau al experienței lor, ele se află deja pe o listă scurtă (SIDU, pag. 415), gestionată de specialiști, care include proiecte ce pot fi finanțate și din bani europeni.

 

Încep să cred însă tot mai mult că la Ploiești nu există interesul ca această strategie de dezvoltare pe care se bazează finanțarea viitoarelor investiții din fonduri europene să fie cunoscută, mediatizată și supusă dezbaterii publice în medii cât mai largi. În schimb, aceleași informații sunt asumate politic și folosite fără probleme în declarațiile electorale din această perioadă. (P.E.)

Citește articolul integral pe danielsavu.ro

VIDEO Daniel Savu despre strategia de dezvoltare urbană