Protest-la-Institutul-Cantacuzino-2.jpg

Emblemă a cercetării româneşti, dar ghimpe în cazul giganţilor din industria farmaceutică, Institulul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino", s-a dorit a fi lichidat din toate punctele de vedere.

 

Nu ar fi fost de mirare dacă se reuşea ca şi acest institut emblematic să fie distrus. Acum se încearcă resuscitarea prin numirea microbiologul Mircea Ioan Popa ca director al Institutului Cantacuzino. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, joi, în şedinţa de Guvern, că în cursul zilei va semna ordinul de numire a doctorului Mircea Ioan Popa, de la Universitatea Carol Davila, în funcţia de director al Institutului Cantacuzino. Ministerul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat în aprilie că directorul Institutului Cantacuzino, Alexandru Vladimirescu, şi-a dat demisia. Tudose l-a certat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă, la ultima şedinţă pentru documentele întocmite pe tema spitalelor regionale şi a Institutului Cantacuzino, spunându-i să nu mai aprobe din cap "aşa amplu" ce i se spune, pentru că nu este de acord cu "ce a scris" şi s-ar putea să "plece acasă".

La ultima şedinţă de Executiv, premierul Mihai Tudose l-a apostrofat pe secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă: ”Astăzi vom stabili în domeniul Sănătăţii două comitete interministeriale, unul pentru spitalele regionale şi unul pentru Institutul Cantacuzino. Nu daţi din cap foarte amplu, domnule secretar de stat, pentru că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris şi s-ar putea să plecaţi acasă înapoi", a spus Mihai Tudose.

Institutul Catacuzino, unul dintre marii producători de imunologice din lume, a cunoscut în ultimii ani un declin instituțional care a fost generat de lipsa unei viziuni politice și de manifestarea unor interese financiare private care au pus România în imposibilitatea asigurării producției urgente de vaccinuri în cazul unor epidemii sau pandemii. Singurul institut din țară care produce vaccinul antigripal a ajuns la un moment dat pe marginea prăpastiei, fiind la un pas de faliment iar România a ajuns să importe respectivul vaccin. Un raport al Curții de Conturi arată perfect modul cum acest institute a început să cadă odată cu anul 2009.