ceai ghimbirCeaiul de ghimbir este un remediu utilizat de mii de ani în medicina ayuretică şi are efecte excelente în combaterea indigestiei, a migrenelor şi a răcelilor de sezon.

 

Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scăpa de infecţiile respiratorii, de bronşită, tuse,crampe menstruale, artrită sau dureri musculare, iar în unele părţi ale lumii, ceaiul de ghimbir sub formă de comprese este utilizat în tratarea arsurilor pielii.

Mod de preparare

Este foarte important să se consume rădăcina proaspătă de ghimbir , nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine. Găseşti în supermarket astfel de bucheţele de ghimbir, care nu sunt scumpe şi nici nu se oxidează foarte repede.

 

Preparare: se ia o bucată de rădăcină (aproximativ 5 cm), se spală bine sub jet de apă rece, se dă prin răzătoare. Se pune la fiert un litru de apă şi când fierbe apa se adaugă ghimbirul răzuit. Se lasă să fiarbă timp de un minut, apoi se stinge focul şi se lasă acoperit 30 de minute, după care se strecoară şi se consumă în funcţie de necesităţi.

Ceaiul de ghimbir se consumă îndulcit cu miere, cu adaos de suc de lămâie sau cu mentă şi are un gust iute, dar foarte plăcut papilelor gustative.

Substanţe active şi proprietăţi

Rădăcina de ghimbir este bogată în potasiu, zinc, calciu, cupru şi magneziu,vitaminele B6, C şi D, precum şi uleiuri esenţialecu multiple proprietăţi benefice, cum estegingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene– au efect afrodisiac, acţionează ca tonic general şi înlătură oboseala şi toxinele accumulate în organism.

 

Potrivit ultimelor studii în domeniul medical, ceaiul de ghimbir dispune de efecte benefice asupra organismului:antiemetic, antiseptic, expectorant, antifungic, antiviral, analgezic, hipotensiv, antispasmodic, antiinflamatorii, antibacterian, antifebril şi antiagregant  plachetar.

Beneficii

Combate disconfortul digestiv

Întăreşte sistemul imunitar

 

Ameliorează simptomele supărătoare ale alergiilor.

Excelent pentru o bună circulaţie a sângelui

Reduce nivelul de stres responsabil cu apariţia senzaţiei de rău de mişcare

Previne temuta artrită reumatoidă

Tratează migrenele, osteoartrita, durerile de spate sau crampele musculare

Te ajută să scapi de stresşi are unexcelent efect energizant

Sursa: csid.ro