- Publicitate -

Tăvălugul scumpirilor la alimente și utilități. Cum am ajuns să trăim mai rău ca anul trecut

Data:

oameni-strada-statistica.jpg

În timp ce PSD+ALDE anunță creșterea nivelului de trai prin majorarea salariilor și a pensiilor, în realitate românul trăiește mai rău de la o zi la alta. Cel puțin asta este concluzia celor mai mulți dintre ploieșteni.

- Publicitate -

Salariul minim brut a crescut în acest an de la 1.250 de lei la 1.450 de lei. Acest lucru nu a condus la o situație mai bună a ploieștenilor. Iar explicația este simplă. Vă dăm numai câteva exemple legate de scumpirea traiului de zi cu zi. 

Primul efect se vede la cumpărături. Prețul alimentelor a crescut fantastic. Inclusiv pâinea este mai scumpă. O pâine de 300 de grame, care era cumpărată cu 1 leu în iunie 2017, în prezent costă 1,67 de lei. Oul a ajuns să coste 1 leu, față de 0,5 lei și, tot la raft se constată o creștere semnificativă a kilogramului de carne de porc, de la 12,5 lei în iunie 2017 la 14,99 de lei în noiembrie 2017.Creșteri semnificative de preț s-au înregistrat și la alte produse. Un kilogram de ardei a ajuns să coste de la 5,5 lei/kg la 7,8 lei/kg. Aceleași scumpiri s-au înregistrat și la fructe, dar și la produsele lactate. Prin urmare coșul zilnic de cumpărături este mai scump. Pe vremuri exista, de altfel, la nivel național, valoarea coșului zilnic de cumpărături. De mai bine de cinci ani, această sintagmă a dispărut din prioritățile guvernaților.

Un alt exemplu semnificativ sunt costurile mult mai mari pentru transportul în comun, cel puțin la Ploiești. Astfel, din luna august, prețul abonamentului în comun pe toate liniile a ajuns de la 63 de lei la 122 de lei. 

- Publicitate -

Influențe pe toată linia

Prețul a crescut de exemplu la combustibil. Dacă în luna iunie 2017 prețul motorinei era de 4,3 lei/litru în prezent la pompă prețul motorinei a ajuns la 5,27 – 5,28 lei/litru. Creșteri semnificative sunt înregistrate și la curent electric și gaze naturale, iar modificarea salariului minim brut a condus și la o creștere inclusiv a întreținerii la bloc, existând creșteri pentru salariul administratorului, a salariului femeii de serviciu și a indemnizației comisiei de cenzori și a președintelui de bloc.

Mai puțini beneficiari de ajutoare la încălzire

- Publicitate -

Creșterea salariilor și a pensiilor a condus și la reducerea numărului de beneficiari ai ajutoarelor pentru căldură. Asta pentru că, în timp ce creșterea acestor salarii și pensii nu a fost semnificativă nu a fost modificat plafonul până la care se acordă subvenție la încălzire, cei mai afectați fiind chiar cei care beneficiază de salariul minim brut pe economie. Astfel, dacă anul trecut aceste persoane încasau 30% subvenție la încălzire, ca urmare creșterii salariale, de anul acesta beneficiază doar de 15% subvenție la agentul termic. Același lucru se întâmplă și în cazul pensiilor. O persoană singură care avea, în sezonul rece 2016 – 2017, o pensie cuprinsă 425,1 lei – 480 lei beneficia de plata unei subvenții la încălzire de la bugetul de stat de 40% din costul cheltuielilor la energiei termice. Ca urmare a creșterii pensiei sociale la 520 de lei, subvenția acordată la încălzire se reduce la 30%. Practic, deși persoana s-a bucurat de o creștere a pensiei cu 40 de lei, banii nu se vor regăsi în portofel pentru simplu motiv că vor crește cheltuielile la întreținere. Ba chiar va constata că va avea bani mai puțini.

Bani la pușculița statului

Dacă cetățeanul de rând va suporta efectele negative ale politicii salariale și a pensiilor, nu același lucru se întâmplă în cazul statului, care și-a dat seama că poate obține sume mult mai mari de pe urma contribuțiilor sociale. Exemplu este simplu și în acest caz. Majorarea salarială substanțială din administrațiile locale se reflectă în mod negativ numai în cazul bugetului local. Asta pentru că deși procentual nu au crescut contribuțiile sociale, la bugetul de stat ajung mult mai mulți bani. Există însă o creștere semnificativă a cheltuielilor de funcționare la nivelul fiecarei administrații locale în parte.

- Publicitate -

Haos în reforma fiscală

Ultima găselniță a fost și propunerea de trecere a contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului. În ciuda reacțiilor negative din partea analiștilor și a liderilor de sindicat, PSD+ALDE se încăpățânează să aprobe modificarea codului fiscal la pachhet cu creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei. Rămâne însă de văzut cum anume se va lămuri și această situație, care nu aduce o creștere semnificativă a salariului net sau cel puțin o creștere a nivelului de trai, ci doar o nouă modalitate de a acumulare a unor sume mai mari în pușculița statului.

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

Copil în vârstă de 5 ani, găsit de polițiștii din Ploiești

Un copil în vârstă de 5 ani a fost...

Incendiu la trei locuințe în Ploiești – Galerie FOTO

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea...

Controale fulger ANSVSA, inclusiv în Prahova. Sute de kilograme de pește retrase de pe piață în mai multe județe

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.)...
- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Copil în vârstă de 5 ani, găsit de polițiștii din Ploiești

Un copil în vârstă de 5 ani a fost...

Opinie de ploieștean decent: De ce trebuie să suport moaca lui Volosevici la fiecare plimbare prin oraș?!?!

M-am săturat să mă plimb prin oraș! Centrul Ploieștiului...

Incendiu la trei locuințe în Ploiești – Galerie FOTO

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru stingerea...
- Publicitate -