Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

dragnea.jpg

Am încheiat ziua de 11 decembrie 2016 cu sentimente profund contradictorii. Pe deoparte, am trăit pentru prima dată o dezamăgire profundă față de așa zisul ”electorat al dreptei”. Mai degrabă moale și bleg decât dezamăgit, a stat acasă și s-a uitat cu satisfacție la prăbușirea epică a opțiunii sale politice.

 

Am avut însă un sentiment de respect față de PSD, mai precis față de electoratul acestuia. Da, printre alții, față de asistații ăia social abrutizați de băutură, față de pensionarii ăia otrăviți de mesajele antelenelor și reteveului.

Și știți de ce? Pentru că de data asta ei au ieșit la vot din convingere. Nu au fost aduși, nu au fost mituiți, nu au fost plătiți. Că au votat pentru majorarea cu doi bani au pensiei sau pentru menținerea subvenției de stat la pufoaică chiar carcalete, chiar nu are importanță. Au dat dovadă de un pragmatism de care nu i-aș fi suspectat vreodată.

 

Tot pentru prima dată am văzut cum au ieșit să voteze pentru PSD tot mai mulți din clasa aia de mijloc pe care ”dreapta” o considera feuda proprie. Cei mai mulți dintre aceștia au fost seduși de nuanțele liberale din oferta PSD.

Paradoxal, muți dintre ei au votat pentru prima dată stânga având același raționament ca pensionarii, ca asistații social: ”sigur nu pot să se țină ăștia de toate promisiunile. Dar dacă se pun în practică măcar de două-trei, atunci o să-mi fie mai bine mie, firmei unde lucrez sau pe care o dețin, familiei” etc.

Împreună aceștia au oferit PSD-ului scorul electoral aproape neverosimil care îi permite astăzi lui Dragnea să fie mai violent ca un miner beat din anii ”90 cu noțiuni precum democrație, constituție, drepturi și libertăți cetățenești.

De ieri, urmăresc cu maxim interes să văd reacții ale acestor oameni – pesediștii cinstiți care au fost păcăliți. Ei nu au votat pentru amnistie și grațiere, ci pentru o speranță în ”ceva” – pensie mai mare, ajutor mai mare, mai puține taxe, mai multe subvenții, TVA mai mic, impozite mai mici etc. Eu cred că ei – reacțiile lor, mai precis – îi sperie pe Dragnea și ai lui mai tare decât cei 300.000 de manifestanți din stradă.

Primele semne au apărut: o doamnă fost ministru și-a dat ieri demisia din partid motivând că nu înțelege de ce întreg partidul trebuie sacrificat pentru a salva de eventuale probleme cu justiția un singur om – pe Liviu Dragnea. Alți lideri din organizații locale din țară au procedat la fel.

Azi dimineață un ministru și-a dat demisia din guvernul Grindeanu pentru a-și menține intacte conștiința, onoarea și demnitatea. E drept, nu este un fenomen de masă, dar pare a fi un început de răzmeriță – sau de trezire a unor stări precum conștiința, demnitatea și onoarea - în partidul domnului fost președinte la Teleorman.

Astfel de semnale – de nesupunere în interior – sunt cele care i-au panicat dintotdeauna pe liderii PSD. Indiferent că au fost Iliescu, Năstase sau Geoană, momentul apariției opoziției din inerior a coincis cu apropierea sfârșitului. Pentru exterior au avut mereu soluții la îndemână: mineri, represiune, galerii. 

 

Travel&Lifestyle
  • Vineri, 11 August 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Las Vegas-ul Europei va fi în Bulgaria

Un mega-proiect în care se implică Guvernul Bulgariei. Acesta este complexul Sfânta Sofia, cel care va fi Las Vegas-ul Europei. Au învăţat cum să atragă investitorii străini în turism. I-au...