Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

tentative-suicid-prahova.jpg

Problemele familiale, lipsa banilor, problemele în dragoste, abandonul, lipsa locului la muncă, datoriile la bănci... Sunt doar o parte dintre motivele invocate de cei care decid să recurgă la astfel de gesturi extreme. Îngrijorător este faptul că după ce au fost salvați, riscul ca aceste persoane să repete gestul este extrem de mare, în lipsa unei monitorizări atente.

14 martie 2017. Ora 17.55. O femeie din Ploiești, în vârstă de 50 de ani, are nevoie de ajutor medical după ce a înghițit mai multe medicamente, convinsă că trebuie să încheie socotelile cu viața. Femeia este transportată la Spitalul Județean Ploiești, iar diagnosticul este clar: intoxicație voluntară cu medicamente. Ora 20.21 - O femeie din Tătărani, în vârstă de 38 de ani, are nevoie de ajutor, după ce a înghițit mai multe medicamente. Medicii de la Ambulanță ajunși la fața locului constată același lucru: pacienta a încercat să se sinucidă. Femeia a fost transportată la spital, iar diagnosticul este identic: intoxicație voluntară medicamentoasă. Ora 22.40 - O femeie în vârstă de 35 de ani, din Ploiești, este adusă cu o ambulanță la Spitalul Județean Ploiești, după ce a înghițit mai multe medicamente. Diagnosticul? Intoxicație voluntară cu medicamente... Acesta este un bilanț al ultimelor 24 de ore referitor la tentativele de suicid din Prahova.

În primele 14 zile ale lunii martie, 13 persoane au ajuns la Spitalul Județean Ploiești unde au fost diagnosticate cu intoxicație voluntară medicamentoasă, iar un bărbat, din Nucșoara de Sus a fost găsit spânzurat. În luna februarie, numărul tentativelor de suicid s-a cifrat la 20, trei persoane fiind găsite decedate.

Din păcate, în ciuda acestui bilanț, mult prea puțină lume vorbește despre situația alarmantă cu privire la creșterea numărului tentativelor de suicid. Mai grav este că sistemul de sănătate nu este pregătit să ofere soluții pentru astfel de probleme. În cele mai multe cazuri, persoanele care ajung la spital după o astfel de experiență traumatizantă primesc numai o simplă recomandare să discute cu o persoană specializată. Atât... Nu există practic o monitorizare ulterioară a acestor persoane și nici măcar includerea lor într-un anumit program de consiliere. Și, la fel de grav, în cazul minorilor, nu există un parteneriat cu psihologii de la școală sau obligația ca atât copilul, cât și părintele să beneficieze de consiliere psihologică.