Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

expozitie-teatru.jpg

Seară de gală la Teatrul Toma Caragiu din Ploiești. Vineri, începând cu ora 17.30, în foaierul teatrului a avut loc vernisajul expoziției de tablouri dedicate personalităților feminine din Prahova. O parte din bani va ajunge la două eleve cu rezultate deosebite de la Colegiul Carmen Sylva, care trec printr-un moment dificil după pierderea unuia dintre părinți.

Inițiativa proiectului inedit a plecat de la propunerea directorului instituției de cultură, Mihaela Rus, care a dorit să marcheze într-un mod deosebit Ziua Femeii. Cu sprijinul reprezentanților Primăriei Ploiești, dar și a unor agenți economici din Prahova, sponsori permanenți ai Teatrului, ieri seară a avut loc vernisajul expoziției de tablouri cu portretele unor personalități feminine, respectiv a prefectului Mădălina Lupea, a deputaților Roberta Anastase, Grațiela Gavrilescu și Laura Moagher, dar a unor femei care s-au făcut remarcate în administrație, dar și din alte domenii de activitate, de la mediul de afaceri, Sănătate, Educație și Cultură.

„Am plecat de la gândul că trebuie să ajutăm pe cineva. Nu fac un secret că am vrut să ajutăm o femeie. O parte din banii din vânzarea tablourilor va fi direcționată. Si au existat mai multe variante. Ne-am hotărât ca banii să fie direcționați către două tinere eleve ale Colegiului Carmen Sylva. Suntem o instituție de cultură, alături de Filarmonica Paul Constantinescu, și mi s-a părut de datoria noastră să ajutăm două eleve ale Colegiului Carmen Sylva. (...). Inițial a fost vorba despre un caz. Conducerea Colegiului, ei bine, ne-a prezentat situația a două eleve și mă înțelegeți de ce nu sunt aici, în seara aceasta, și cred că e mai bine așa... Am considerat, împreună cu doamna director a Colegiului, că nu este bine să le invităm aici. Ambele eleve sunt talentate, cu rezultate extraordinar de bune la numeroase concursuri și olimpiade”, a susținut Mihaela Rus, directorul Teatrului Toma Caragiu.

Este vorba despre două eleve din clasa a X-a de la Colegiul Carmen Sylva din Ploiești, cu rezultate excepționale, dar care trec printr-o experiență extrem de dureroasă după pierderea unuia dintre părinți. Una dintre eleve și-a pierdut mama, iar cealaltă și-a pierdut tatăl. 

Costul minim al unui tablou este de 600 de lei, urmând ca 200 de lei să fie direcționați către cele două eleve. Impresionant a fost numărul mare al celor care au participat la eveniment, foaierul Teatrului Toma Caragiu fiind aproape plin. Cele mai multe personalități feminine care au participat la acest proiect au anunțat că își vor cumpăra portretul. Tablourile vor rămâne expuse la Teatrul Toma Caragiu timp de 30 de zile, iar la final conducerea instituției de cultură va anunța suma colectată.

Pictorul Florin Măceșanu a susținut că nici pentru el nu a fost o misiune ușoară, având în vedere că proiectul a avut alocat un timp extrem de scurt pentru realizarea tablourilor. Mai mult, Măceșanu a recunoscut că nu a întâlnit personalitățile feminine ale Prahovei, picturile fiind realizate pe baza unor fotografii. 

 

Seara de la Teatrul Toma Caragiu s-a încheiat cu o lansare cărții ,,Țigara ultimului parcurs” a poetului ploieștean Dan Minoiu, un volum de poezii dedicat femeii, dar și cu o piesă de teatru inspirată, mai ales pentru sărbătorirea zilei de 8 Martie: „Ce vor fetele”.