Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

avalansa-bucegi.jpg

Meteorologii au emis o informare de vreme rea, valabilă până sâmbătă, la ora 20.00. La altitudini mai mari de 1800 de metri este risc însemnat de avalanșă.

După două zile în care temperaturile atmosferice au ajuns la peste 15 grade, ANM a anunțat o răcire accentuată a vremii, dar și posibile ninsori la munte.

Astfel, spun meteorologii, la munte, „cerul va fi mai mult noros şi pe arii extinse va ninge. Cantităţile de apă vor depăşi 10-15 l/mp şi se va depune un nou strat de zăpadă, de cel puţin 10-15 cm. Vântul va sufla moderat la tare, cu intensificări temporare de peste 80 km/h din sector vestic la început, apoi nord-vestic, mai ales pe creste,viscolind zăpada şi depunând-o în zonele adăpostite”.

Totodată, precizează ANM, există risc însemnat de avalanșe în Bucegi. „Deasupra plăcilor deja existente se vor forma plăci noi de vânt, mai ales pe versanţii cu orientare estică şi sud-estică. Sub acestea sunt prezente cruste de gheaţă, straturi formate din cristale fine şi faţetate, iar spre sol cupe, separate de cruste subţiri de gheaţă. Stratul superior va avea rezistenţă scăzută şi coeziune slabă cu cel aflat dedesubt. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă mai ales la supraîncărcări, prin ruperea plăcilor de vânt şi a crustelor de la suprafaţă”.