Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

cultura-migdalilor.jpg

La poalele dealurilor Istriței, la șapte kilometri de Mizil, se află o localitate care a devenit celebră nu doar pentru suprafețele viticole importante pe care le cuprinde și a podgoriilor din preajma localității, ci mai degrabă pentru hectarele de teren pe care cresc migdali.

Localitatea Tohani, sat al comunei Gura Vadului, se bucură de o climă propice pentru creșterea migdalilor. Peste numai două luni, dealurile de la Tohani vor oferi o imagine de vis. Florile albe ale migdalilor se vor bucura de clima temperat-continentală din această zonă. La Tohani sunt aproape șapte hectare de plantații exotice.

Cultivarea migdalului nu reprezintă o tradiție propriu-zisă în România. Însă nu același lucru se poate spune despre satul Tohani.

„Producția de migdale de la Tohani se apropie de aproape două tone/an. Din păcate nu există momentan un centru de desfacere la Tohani, în ciuda faptului că migdalele sunt utilizate și în industria alimentară și în cea farmaceutică. În fiecare an, migdalele se dau pe nimica toată, uneori pe zahăr și ulei. Este păcat. Anul trecut producția nu s-a făcut, pentru că a fost și ger, în perioada în care pomii erau înfloriți, dar a fost și secetă. Anul ăsta însă se pare că producția va fi bună, cel puțin la Tohani”, ne-a declarat primarul comunei Gura Vadului.