Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

penitenciare.jpg

Unul dintre motivele invocate în momentul în care proiectul ordonanței privind modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală a fost supus dezbaterii a fost supraaglomerarea din penitenciare.

 

Ieri, la ceas de noapte, Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și a Codului de procedură penală.

Unul dintre motivele invocate a fost acela că penitenciarele sunt supraaglomerate și că România poate răspunde pecuniar ca urmare a deciziilor CEDO. 

 

Afirmațiile nu au însă susținere. În forma inițială a ordonanței care a fost lansată în dezbatere publică, beneficiari ar fi fost circa 70 de deținuți de la Penitenciarul Ploiești și aproximativ 90 de deținute de la Penitenciarul de Femei Târgșoru Nou. Asta în condițiile în care în cele două penitenciare sunt încarcerate 1.160 de persoane. Bineînțeles, cum textul de Ordonanță aprobat la ceas de seară a fost modificat, urmează ca la cele două penitenciare să aibă loc noi analize cu privire la numărul de persoane care ar beneficia de eliberare, în condițiile în care intră în vigoare noile modificări ale Codului Penal și ale Codului de procedură penală. 

Cu alte cuvinte, modificarea Codului Penal, precum și a Codului de procedură penală nu este favorizantă pentru cei aflați deja în spatele gratiilor, ci mai degrabă pentru cei care au pe rol procese penale, pentru conflict de interese, abuz în serviciu sau neglijență în serviciu.