Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

muzeul-omului-ploiesti.jpg

Investițiile la Muzeul de Științele Naturii Prahova au făcut ca, numai anul trecut, veniturile încasate din biletele de intrare să se cifreze la circa 100.000 de euro.

Hologramă, proiecții pe ecrane LED, jocuri interactive, simulări electronice... Vorbim de noua față a Muzeului de Științele Naturii, primul muzeu deschis în Prahova, în urmă cu 145 de ani. Atunci s-au pus de altfel bazele unei activități în domeniu, în spații ale Școlii Generale Sf. Petru și Pavel, sub îndrumarea profesorului N.I. Micescu.

Primele expoziții apar însă după alți aproape 70 de ani. Fondat în 1956, Muzeul Omului, singurul din țară cu această tematică, a suferit în decursul timpului o serie de modificări. După cutremurul din 1977 a fost nevoie de refacerea sălilor de expoziție. Cu siguranță, generația anilor 80 mai păstrează amintirea legată de modul în care arăta Muzeul de Științele Naturii. Planșele mari decorau pereții, câteva exponate, strânse de oameni inimoși, vitrinele cu geamuri groase... În 2000, a demarat proiectul de refacerea și consolidare a Palatului Culturii, derulat pe parcursul a 12 ani. În fine, în primăvara anului 2013, Muzeul Omului a fost redeschis și spre surprinderea multora, sălile de expoziții au fost redecorate modern, fiind posibilă o manieră de prezentare interactivă. 

 

Citește și: Pliantul cu aplicație IT de la Muzeul de Științele Naturii!

Prezentator virtual 3D

Cu siguranță una dintre atracții o reprezintă holograma de la intrare, un sistem de proiecție cu folie holografică. „Tânăra” prezintă funcțiile corpului uman, fiind posibilă vizualizarea scheletului uman, a organelor și rolul acestora. Investiția, de aproape 300.000 de lei, a fost alocată de la bugetul județului, însă în timp s-a dovedit de bun augur. Alte două săli moderne au fost amenajate la finele anului trecut, urmând să fie inaugurate luna aceasta. Este vorba despre deschiderea a două săli noi de expoziție permanentă, „Sala S.O.S Natura" și "Sala Populație"... Iar proiectele nu se opresc aici, anul acesta existând intenția realizării unei săli pentru lecții interactive, cu o capacitate de 40 de locuri. Numai anul trecut, potrivit conducerii Muzeului de Științele Naturii, au existat aproape 60.000 de vizitatori, dintre care peste 10.000 au beneficiat de intrare gratuită.

Acest lucru a făcut ca veniturile proprii ale Muzeului să se cifreze la circa 100.000 de euro, o sumă imensă, raportată la alte muzee din țară care nu au avut o soartă la fel de bună. Trebuie precizat că muzeul practică tarife mici de numai 5 lei/bilet pentru adulți și de 3 lei în cazul grupurilor și a copiilor. 

 

Trebuie precizat că Muzeul de Științele Naturii cuprinde și Acvaiul, dar și numeroase colecții cu o vechime de peste un secol.

expozitie-muzeu.jpg

muzeu-interactiv-ploiesti.jpg

muzeu-stiinte.jpg