Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

avalansa ger prahova

Mini-vacanța vine la pachet cu atenționări pentru cei care se află în această perioadă la munte, unde la altitudini mai mari de 1.800 de metri există risc însemnat de avalanșă. Meteorologii anunță un nou val de ger, începând de joi.

Astfel, spun meteorologii, vremea se va menţine predominant frumoasă şi însorită, dar geroasă noaptea pe creste. Cerul va fi variabil spre senin.Atenție, însă! De joi,este așteptat un nou val de ger, fiind anunțate temperaturi minime de -20 și -24 de grade Celsius.

„Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări izolate de 40-50 km/h în zona de creastă.Stratul de zăpadăva continua să scadă, mai ales la altitudini mai mici”, a anunțat ANM.

Astăzi, la peste 1800 m:temperaturile minime:vor fi cuprinse între -13 la -9 grade Celsius, iar temperaturile maxime între -7 la -3 grade Celsius. Sub 1800 m, potrivit ANM, :temperaturile minime vor fi de -9 la -6 grade.Celsius, iar; temperaturile maxime:vor fi cuprinse între -3 la 2 grade Celsius.

La altitudini mai mari de 1800 m este RISC ÎNSEMNAT (3) de avalanșă, au anunțat meteorologii.

„Deşi s-a încălzit uşor, temperaturile au rămas negative,şi astfel partea superioară a stratului s-a menţinut îngheţată. Datorită insolaţiei diurne la suprafaţă stratul se va umezi uşor în cursul zilei, dar va îngheţa noaptea,formând astfel cruste subţiri de gheaţă. Stratul se zăpadă se va tasa şi topi uşor. Riscul declanşării avalanşelor pe pantele suficient de înclinate este dat mai ales de posibilitatea ruperii plăcilor de zăpadă formate în zilele anterioare sub acţiunea vântului, fiind favorizate de supraîncărcările slabe. În cursul zilei, datorită însolaţiei se pot produce spontan curgeri şi avalanşe de suprafaţă”, a anunțat ANM.


.