Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

inchisoarea doftana chirie

Cunoscută pe vremuri sub numele de Bastilia, fosta Închisoare Doftana din comuna Telega a fost una dintre clădirile devenite celebre pe vremea comuniștilor. Mai nou, autoritățile percep o chirie de 300 de lei/oră pentru vizitarea unor ziduri gata să se prăbușească la cel mai mic cutremur.

 

Fostă închisoare, construită pe vremea Regelui Carol, pe locul unei foste ocne, Închisoarea Doftanei a devenit celebră și mediatizată drept pușcăria în care au fost închiși deținuții politici, inclusiv Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceușescu. Cât de adevărată este povestea legată de prezența lui Ceaușescu la Închisoarea Doftana nimeni nu știe. Cert este că în regimul ceaușist, serii întregi de copii, din toată țara, în cadrul unor ceremonii speciale, deveneau aici pionieri, „viitorii străjeri ai patriei”.. 

După Revoluție, în câțiva ani, zona s-a degradat. De aici s-a furat tot ce se putea fura. Până și crucile din lemn și din marmură din cimitirul foștilor deținuți au fost furate. S-au furat paturile din fier, inclusiv lanțurile din celule.

 

Prin 2001, Consiliul Județean Prahova anunța chiar că aici a fost realizat un studiu de fezabilitate pentru includerea Închisorii Doftanei într-un circuit turistic. Se vorbea despre realizarea unui hotel pentru excentrici, despre un circuit pe care turiștii l-ar fi putut face la Telega. Totul a rămas însă la stadiul de proiect. La câțiva ani a mai existat o promisiune. Ministerul Dezvoltării, sub conducerea Elenei Udrea, anunța că va fi realizat Muzeul Comunismului. Din păcate totul a fost abandonat, iar fosta închisoare s-a degradat continuu. Acoperișul a cedat în urmă cu câțiva ani, iar clădirea a intrat în umbra uitării.

Singurii care mai speră însă că fosta pușcărie poate atrage bani la bugetul local sunt autoritățile locale, care la finele anului trecut au modificat hotărârea care viza stabilirea tarifului de închiriere. Astfel, aleșii locali au aprobat o chirie de 300 de lei/oră. Clădirea însă este un adevărat pericol public, pentru că se poate prăbuși în orice moment. Prin urmare grupurile pot vizita zona numai însoțiți, de polițiști locali, spun autoritățile. 

Cât despre cei care cred în fantome, aceștia spun că nu de puține ori, în special noaptea, se aud zgomote ciudate din zona fostei pușcării. Că, vezi Doamne, sufletele celor care au murit între zidurile închisorii nu și-au găsit nici acum liniștea.

Autoritățile spun însă că Închisoarea Doftanei a fost uitată de toată lumea și că nici fantomele nu mai au curajul să treacă pe acolo. Terenul de aproximativ 11,5 hectare a fost dat spre închiriere crescătorilor de animale. 

„Ultimul grup a fost anul trecut. Au venit din București. Acesta este motivul pentru care la finele anului, în decembrie, am modificat hotărârea de consiliu local privind tariful de închiriere, care acum este de 300 de lei/oră. Dacă nu s-a făcut hotel, dacă nu a devenit muzeu, cel puțin să reușim din chirii să reparăm gardul închisorii”, a declarat pentru Observatorulph.ro Gheorghe Ilie, primarul comunei Telega.

 

 

 

Viața Prahovei
  • Miercuri, 23 August 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Aşa arată un drum asfaltat? (video)

La Ariceştii Zeletin, în Prahova, localnicii se bucură de minunile asfaltării pe hârtie. Nu există ploaie care să nu creeze probleme pe DJ 233, în Ariceştii Zeletin. Oamenii spun că s-au efectuat...