Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

boboteaza

Ajunul Bobotezei este prima zi de post negru din an. Seria sărbătorilor din această perioadă va continua cu Boboteaza și cu ziua Sfântul Ioan.

În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic..Creştinii postesc în aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită – Agheasma Mare.

Cu Agheasma Mare se sfințesc troițele, vasele, dar și grajdurile, pentru alungarea spiritelor negre.

Pregătirile dinainte de Bobotează sunt asemănătoare cu cele pentru Crăciun. Gospodinele fac colivă și colaci pentru a le împărți în ziua de Bobotează, când toate animalele, dar mai ales caii sunt botezați pentru a fi feriți de bolile de peste an. O astfel de tradiție se păstrează la Ciupelnița, la Puchenii Mari, dar și la Târgșoru Vechi.

Preoții merg din casă în casă, pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă, iar tinerele fete speră să-și viseze ursitul după ce își pun sub pernă busuioc.

Se spune că dacă de Bobotează tinerele vor cădea pe gheță în acel an se vor mărita. Potrivit superstițiilor nu trebuie să te cerți cu soțul pentru că așa va fi tot anul, iar de Bobotează, obligatoriu trebuie să se mănânce piftie și grâu fiert.

Se spune că Agheasma Mare este tămăduitoare și, potrivit obiceiurilor, în această zi nu se împrumută bani.