bai namol baicoi

Oraşul Băicoi va primi în scurt timp statutul de staţiune balneo-climaterică. Şi asta datorită calităţilor unice în Europa ale nămolului de a “Băile Valea Stelii”.

Situate în cartierul Ţintea al oraşului Băicoi, băile au mai multe lacuri cu ape clorosodice, iodurate, pline cu nămol sapropelic. Acesta este recomandat în tratarea afecţiunilor reumatice, cardiovasculare, ginecologice sau ale sistemului nervos central.

Proprietăţile unice ale nămolului din Băicoi erau cunoscute încă din perioada interbelică. Atunci a fost construită prima cabină pentru băi aici. După Revoluţie, Consiliul Local a concesionat de mai multe ori baza de tratament, însă acest lucru a adus-o în ruină. Nu s-a investit aproape nimic în modernizarea bazei de tratament, aşa că totul s-a distrus. Din acest motiv şi preţurile de acces în baza de tratament nu depăşeau 13 lei pe zi. 

De aproape 5 ani primăria Băicoi se judecă cu concesionarul Băilor. Administraţia a dat firma în judecată pentru că nu a respectat termenii contractuali şi nu a făcut investiţii în baza de tratament.
 
În cele din urmă, primăria a câştigat procesul în instanţă şi aşteaptă acum să fie pusă în posesie.
 
“Am făcut deja demersurile necesare pentru ca oraşul să devină staţiune balneo-climaterică. Am îndeplinit condiţiile cerute, iar faptul că avem aceste băi cu nămol unic nu doar în România ci şi în Europa, ne-a ajutat în obţinerea acestui statut. Am început demersurile pentru a accesa fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea acestor băi. Va fi o investiţie de peste 2milioane de euro, însă la final vom avea o bază de tratament modern, cu spaţii de cazare, cu cabinete dotate adecvat,cu medici fizioterapeuţi. Vrem să o includem apoi în circuitul turistic”, ne-a declarat Ciprian Stătescu, primarul oraşului Băicoi.
 
Conform estimărilor, refacerea completă a Băilor Valea Stelii ar trebui să dureze câţiva ani. 
 
Utilizarea nămolurilor ca factor terapeutic are un efect cunoscut de mii de ani, fiind unul din cele mai vechi tratamente folosite încă din Egiptul antic. 
 
Aplicarea nămolului pe întreaga suprafață a corpului declanșează reacții funcționale locale ale țesuturilor și generale, inhibând sau activând unele sisteme enzimatice și metabolice. Cura balneară cu nămol sapropelic produce efecte favorabile ce persistă timp îndelungat.

Galerie FOTO Băile de la Ținea, Băicoi
bai baicoi
 
 
bai baicoi valea stelii

 

 

 

Articole asemănătoare
Viața Prahovei
  • Luni, 24 Aprilie 2017
  • De Roxana Tănase

Alegeri parţiale în Prahova

Aproximativ 30.000 de prahoveni aștepati pe 11 iunie la vot să-şi aleagă primarul. Alegerile parţiale, pentru desemnarea primarilor, vor avea loc pe 11 iunie. Atenţie, însa! Campania electorală va...

Eveniment
  • Luni, 24 Aprilie 2017
  • De Andra Ilie

Incendiu la o croitorie din Băicoi

Azi noapte a izbucnit un incendiu la o croitorie din orașul Băicoi. Este vorba de un spațiu de aproximativ 150 mp, destinat unei săli de mese și birourilor. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă a...