lapte ecoli

DSV Prahova a retransmis un alt comunicat decât acesta, în care precizează că produsul depistate ca fiind infestat cu ecoli este laptele crud de la două ferme din județ.

Noul comunicat al DSV Prahova: 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a recoltat în perioada 03.05.- 31.08.2016 un numar de 16 probe  de carne tocată, carne preparata, carne transata, lapte crud şi produse din lapte, probe analizate la Institutul de Igienă si Sănătate Publică Veterinară Bucuresti.

Din cele 16 probe recoltate si analizate la doua probe de lapte crud bovine a fost confirmata contaminarea cu E. Coli verotoxigena (VTEC), motiv pentru care Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova a efectuat verificarea unităților de la care s-au recoltat probele de lapte crud,  in vederea  stabilirii  trasabilitații si  identificării  posibilei surse de contaminare.

Dupa primirea buletinelor de analiza, DSVSA Prahova a notificat cele doua unitati de la care au fost recoltate probele de lapte crud bovine, privind masurile ce trebuiesc luate la nivelul exploatatiilor, respectiv:

-  interzicerea comercializarii laptelui crud, prin automatele de lapte;   

- laptele crud obtinut in exploatatie va fi destinat procesarii intr-o unitate autorizata sanitar veterinar  si folosit in procesare numai dupa efectuarea tratatamentului termic (pasteurizare),  

- verificarea si imbunatatirea conditiilor de igiena la nivelul fermei, pornind de la igiena mulsului pana la igiena utilajelor si ustensilelor folosite (aparate de muls, conducte de colectare a laptelui muls catre tancul de racire, tanc de racire,  recipienti inox, etc);

- verificarea modului in care s-a efectuat curatenia mecanica, spalare si dezinfectie a utilajelor si ustensilelor prin recoltarea de teste de sanitatie, in vederea stabilirii eficientei acestor actiuni;

- reluarea activitatii de comercializare a laptelui crud se va realiza numai cu avizul DSVSA Prahova, dupa verificarea documentelor privind eficienta igienizarii si a calitatii laptelui in directia E. Coli, prin prelevarea, de probe  in autocontrol;