31 de elevi de la Școala Elena Doamna, alți cinci de la Școala 14, ambele din Ploiești și un elev de la școala gimnazială din satul Tătărani, comuna Bărcănești, au ajuns ieri la spital după ce au consumat laptele primit la ore. Observatorulph.ro a descoperit o posibilă cauză a îmbolnăvirii copiilor: condițiile de păstrare impuse de producător, imposibil de îndeplinit și controlat. Cum s-a ajuns aici? Laptele distribuit în școli este simplu pasteurizat și nu de tip UHT, procedeu de procesare care ar fi eliminat orice fel de risc pentru sănătatea consumatorilor.
37 de elevi din Prahova au ajuns, ieri, la spital, după ce au băut laptele primit la școală în prima zi de livrare a produselor alimentare în unitățile de învățământ din Prahova. Copiii au acuzat stări de vomă, dureri de cap și abdominale, acestea fiind simptomele unei toxiinfecții alimentare.
Pentru că toți elevii care s-au simți rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale învață după-amiază, este posibil ca ei să fi consumat lapte ținut la temperatura camerei, adică în ghiozdan, în clasă, o perioadă mai îndelungată de timp.
Interesant este faptul că laptele produs de Ecolact este doar simplu pasteurizat și nu de tip UHT, iar aceasta ar putea fi cauza îmbolnăvirilor copiilor.
Pe ambalajul laptelui produs de Ecolact Prod SRL Păulești și distribuit ieri la peste 70.000 de elevi din Prahova au fost inscripționate următoarele informații: Lapte de consum școlar Muuna, produsul conține lactoză și, atenție!, condiții de păstrare 2-6 grade.
Asta înseamnă că elevii care consumă laptele respectiv păstrat la temperaturi mai mari, de exemplu, în ghiozdanul din bancă, la temperatura clasei, devine riscant pentru cosumatori.
În schimb, dacă produsul ar fi fost de tip UHT, laptele putea fi păstrat fără nicio problemă, la temperatura camerei (maxim 36 grade), riscurile ca elevii să se îmbolnăvească fiind minime.
Vezi mai jos ambalajul laptelui școlar pe care sunt inscripționate condițiile de păstrare: 2-6 grade.