- Publicitate -

Ministrul agriculturii: În România, salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare!

salam

România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“, afirmă tranşant ministrul agriculturii Achim Irimescu, într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

- Publicitate -

„Aici este o piaţă în care importa­to­rii se orientea­ză şi aduc produ­se la sfârşit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­păşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face dato­ria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii con­trolează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“, spune ministrul Irimescu, în­tr-un interviu pentru ZF.

Ajuns ministru în urma pro­tes­telor de stradă, odată cu instaurarea gu­ver­nului tehnocrat, Irimescu nu este străin de ce se întâmplă în România.

La Bruxelles, de unde vine, ocupa funcţia de şef al secţiei de agricultură, la Reprezen­tanţa Per­ma­nen­tă a Ro­mâniei la UE. A fost secre­tar de stat în Minis­terul Agri­culturii (2012 – 2014), consilier al ministrului agriculturii între 1990 şi 1998. Un om care ştie deci ce spune atunci când afirmă că impor­turile sunt de slabă calitate pentru că România este consi­derată „o piaţă de mâna a zecea“.

În ultimele luni industria ali­men­tară locală a fost atinsă de mai multe scan­daluri legate de calitatea produ­selor ce se vând în magazinele din România.

Fie că s-a numit „Brădet“ în care a fost implicată o companie lo­cală în pro­dusele căreia a fost descoperită bac­teria E- coli, fie că vorbim despre un alt caz în analiză legat de calitatea apei îmbuteliate, sau de recentul scan­dal în care şeful suspendat al unui ma­gazin Profi din Arad acuză conducerea magazi­-nelor că l-ar fi obligat să vândă carne expirată pe care să o spele cu detergent şi oţet, toate aceste dosare au o victimă sigură: cel care consu­mă. Care plăteşte, dar care nu este apărat. Cine trebuie să-l apere?

„Statul nu-şi face datoria, ANPC (Agenţia Naţinală pentru Protecţia Consumatorului – n.red.) nu-şi face datoria“, spune ministrul.

- Publicitate -

Profi respinge acuzaţiile că ar fi vândut carne expirată, cum a susţinut un fost angajat. „Ce lanţ serios de retail credeţi că s-ar preta la o înşelătorie care îi poate pune clienţii în pericol?“

„La PROFI nu se fac astfel de presiuni. Dacă oricine ar face un astfel de pas, acea persoană încetează să mai lucreze la noi chiar din ziua când se dovedeşte că a făcut o astfel de tentativă. Ce lanţ serios de retail credeţi ca s-ar preta la o înşelătorie care îi poate pune clienţii în pericol? Este păcat că afirmaţii nefondate, ca aceasta, afectează activitatea şi chiar locurile de muncă ale câtorva mii de angajaţi!“, a comentat pentru ZF Gabriel Pâslaru, reprezentant relaţii publice la Profi România, acuzaţiile potrivit cărora un magazin al lanţului, din Arad, şi-ar fi obligat angajaţii să vândă carne exirată.

Un fost şef de magazin Profi din Arad, Gabor Ciprian, a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa lanţului de magazine Profi, potrivit cărora managementul companiei a pus presiune asupra angajaţilor săi să vândă carne expirată, atât sub formă de carne proaspătă, cât şi sub formă de carne preparată (prăjită).

- Publicitate -

„Şeful meu direct mi-a spus sub formă obligatorie să pun la vânzare carne şi mezeluri expirate şi i-am spus că îl scot afară cu poliţia dacă mai vine cu astfel de lucruri la mine. După ce eu am refuzat, a doua zi, a cerut angajatului de la vitrina asistată să nu mai ţină cont de indicaţiile mele şi să vândă produse expirate în locul celor proaspete. Le-a pus să pună carne expirată în tăvi şi carne proaspătă în frigider ca să fie cât mai puţine pierderi  în magazin. Angajatele au refuzat şi au venit şi mi-au spus mie ceea ce le-a propus directorul zonal, să spele carnea cu detergent şi oţet“, a declarat pentru ZF Gabor Ciprian, fost şef de magazin Profi, care acum este suspendat din funcţie, după ce alături de alţi 11 angajaţi a făcut o plângere către toate autorităţile de control din municipiu, inclusiv la poliţie.

Profi este controlată de fondul de investiţii Entreprise Investors şi are o reţea de peste 370 de magazine. În 2015 a avut o cifră de afaceri de 500 mil. euro, fiind unul din retailerii străini cu cea mai mare expansiune. Recent compania a luat un împrumut de 40 mil. euro de la BERD şi Raiffeisen Bank pentru a deschide în următorii trei ani încă cel puţin 100 de magazine anual.

Fostul angajat a declarat că nu se teme de ameninţările Profi de a-l da în judecată şi speră că autorităţile îşi vor face corect datoria. Printre produsele expirate scoase la vânzare, fostul anagajat al Profi aminteşte de aripi picante şi scăriţă de porc marca Smithfield, care deşi era un produs ce trebuia comercializat la vrac, proaspăt, era vândut gătit: „Sunt foarte mulţi angajaţi Profi cărora le este frica să vorbească public de ceea ce se întâmplă“, a spus Gabor Ciprian.

- Publicitate -

Reprezentanţii Profi neagă acuzaţiile lansate de fostul şef de magazin din Arad şi afirmă că în urma controalelor interne au constatat că Gabor Ciprian ar fi solicitat gratuităţi furnizorilor pentru a plasa comenzi la ei sau că ar fi „falsificat inventarul“, precum şi alte nereguli. În urma controalelor efectuate în magazinul de pe strada Lucian Blaga din Arad, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad declară că deocamdată nu au găsit nimic, iar controalele continuă în toate cele 6 magazine Profi din judeţ.

♦ Pe perioada iernii doar 30% din mâncare este produsă în România, ceea ce e foarte grav ♦ Diferenţa între corupţia de la noi şi corupţia din vest este că acolo corupţia este „umană“ ♦ Statul va cumpra terenuri pentru tinerii care vor să se întoarcă în ţară ♦ Subvenţiile se egalează cu cele din vest în 2016.

Despre România s-a spus în nemumărate rânduri că este o ţară capabilă să hrănească 80 de milioane de locuitori. Totuşi, România este un importator net de produse alimentare. În 1990, în România erau 5,3 milioane de bovine şi 13 milioane de porci, faţă de 2,8 milioane de bovine şi 5 milioane de porci acum. Producţia mergea la export, e adevă­rat. Acum România nu mai suferă de foame, dar în ultima vreme, piaţa locală a fost invadată de produsele lactate din Polonia sau Ungaria sau de carne, în special de porc, din alte ţări ale UE. De pildă, din totalul produselor lactate importate de România, în valoare de 260 de milioane de euro, anual, o treime vine din vine Polonia şi Ungaria. România exportă lapte şi produse lactate de doar 90 de milioane de euro. De ce?

- Publicitate -

În primul rând pentru că agricultura este încă slabă şi în al doilea rând pentru că produsele de import sunt ieftine; dar sunt ieftine pentru că unele sunt aproape de termenul de expirare, dacă nu expirate.

„Pe perioada iernii doar 30% din mâncarea este produsă în România, ceea ce e foarte grav. Nu pot să fiu de acord că România nu poate să-şi asigure hrana. Dar când a ieşit Irimescu (ministrul vorbeşte despre el la persoana a treia – n.red.) şi a spus că trebuie să facem controale la frontieră ca să ne apărăm producătorii români, câţi dintre producători au sărit atunci?“

„Uniunea Europeană este o chestie strict economică, e o piaţă unică unde cel mai bun rezistă. Eu nu pot să-i blochez (pe importatori – n.red.), dar pot să-i verific, chiar dacă e piaţă europeană“, mai spune ministrul.
Citeste articolul integral pe zf.ro

- Publicitate -

 

Provocarea observatorul prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Circulație închisă, săptămâna viitoare, pe mai multe străzi din Ploiești pe durata lucrărilor de asfaltare de pe Bulevardul Independenței

Primăria Ploiești a anunțat noi restricții de trafic pe durata lucrărilor de asfaltare de pe Bulevardul Independenței. Circulația rutieră va fi închisă pe mai...

Zeci de șoferi au fost amendați de polițiștii prahoveni pentru nerespectarea regimului legal de viteză

Pe 28 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova au desfășurat o acțiune pe drumurile naționale din județ pentru combaterea transportului ilegal de persoane,...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

Circulație închisă, săptămâna viitoare, pe mai multe străzi din Ploiești pe durata lucrărilor de asfaltare de pe Bulevardul Independenței

Primăria Ploiești a anunțat noi restricții de trafic pe durata lucrărilor de asfaltare de pe Bulevardul Independenței. Circulația rutieră va fi închisă pe mai...

Zeci de șoferi au fost amendați de polițiștii prahoveni pentru nerespectarea regimului legal de viteză

Pe 28 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Prahova au desfășurat o acțiune pe drumurile naționale din județ pentru combaterea transportului ilegal de persoane,...

Patru tineri din Prahova, reținuți pentru 24 de ore pentru că au furat îmbrăcăminte și încălțăminte dintr-un magazin

Patru tineri din Ploiești și comuna Șirna au fost reținuți pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt. Aceștia au sustras mai...

Contractul privind activitatea de salubritate în Prahova expiră la finele anului 2024. Dumitru Tudone: „Toate procedurile pentru organizarea noii licitații au demarat”

Contractul pentru activitatea de salubrizare (colectare, transport, transfer și tratare a deșeurilor) în județul Prahova va expira la finele anului 2024. Vicepreședintele Consiliului Județean...

Primarul din Filipeștii de Pădure, Ciprian Morărescu, își încheie mandatul și nu va mai candida la alegerile locale

  Ciprian Morărescu, primarul comunei Filipeștii de Pădure, își încheie actualul mandat și precizează că nu are de gând să mai candideze pentru funcția de...
Emisiuni
- Publicitate -

Ioana Neagu, primarul din Valea Călugărească, va candida pentru un nou mandat din partea PSD

Ioana Neagu, primarul comunei Valea Călugărească, va candida pentru un nou mandat din partea PSD. Edilul a confirmat informația și a precizat că vrea...

Atenție, pică! Un stâlp electric, pericol public în zona centrală din Ploiești – GALERIE FOTO

Stâlpul electric care stă să pice este amplasat pe strada Cuza Vodă din Ploiești, în apropiere de o parcare. Un cititor al Observatorulph.ro a...

Cum va fi vremea în luna aprilie. Temperaturi de 26 de grade Celsius, în weekend, la Ploiești

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, prognoza meteo pentru luna aprilie. La Ploiești, în weekend, sunt așteptate temperaturi de 26 de grade...

Fragmente dintr-o dronă au căzut în Insula Mare a Brăilei

Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei. Informația a fost confirmată printr-un comunicat de Ministerul Apărării Naționale. Potrivit MApN,...

Fostul parlamentar Răzvan Tănase candidează la Primăria Boldești Scăeni

Fostul deputat Răzvan Tanase candidează la Primăria Boldești Scăeni din partea AUR. Acesta a transmis următorul comunicat de presă: ”De 34 de ani orașul nostru parcă...
Emisiuni
- Publicitate -