Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

bozianu pmp

Deputatul PMP de Prahova, Cătălina Bozianu, a susținut o interpelare în care a cerut guvernului să respecte Parlamentul.

 

Mesajul postat și pe Facebook:

”Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a adoptat o declaraţie politică prin care forul legiuitor din care facem parte ţine să afirme, printre altele, că – citez – „nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiţia de spectator al unor decizii politice”. Această declaraţie ar trebui să fie o veste bună. Nu de alta, dar, pentru mine, ca parlamentar debutant, în cele aproape trei luni scurse de la debutul legislaturii, a fost o surpriză neplăcută să văd cum Parlamentul este transformat în ficare zi în „spectator al unor decizii politice” chiar de către parlamentarii puterii, la comanda politică a partidelor din care fac parte. Atât la comisiile de specialitate, cât şi în şedinţele de plen, în nepermis de multe ocazii, se execută mecanic orice act de legiferare comandat de guvern, oricât de contestabil, de criticabil sau de amendabil ar fi acesta. 
Cel mai grav mi s-a părut modul în care a fost adoptată Legea bugetului de stat pe anul 2017. Ca om cu ani buni de experienţă în administraţia publică locală, consider că este absurdă şi neproductivă abordarea pe care a avut-o executivul în relaţia cu legislativul. Atât în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a legii – cu viteza luminii – cât, mai ales, în ceea ce priveşte tratarea cu superficialitate a amendamentelor propuse de parlamentari în scopul dezvoltării comunităţilor locale. Stimaţi colegi, cred că fiecare dintre dvs. este de acord cu o realitate: noi cunoaştem mai bine decât cei din guvern care sunt nevoile reale şi posibilităţile judeţelor şi ale oraşelor din care provenim. Mai ales aceia dintre noi care, într-o formă sau alta, au lucrat în administraţia locală. De aceea, cred că, într-un sistem politic echilibrat şi normal, guvernul şi ministerele au datoria de a ne asculta argumentele în sprijinul acestor amendamente şi, ulterior, de a le dezbate cu noi. Chiar dacă, ulterior, majoritatea le va respinge. Este obligaţia noastră, atât a celor din opoziţie, cât şi a celor de la putere, să echilibrăm şi modul în care se raportează guvernul la parlament. 
De aceea, stimaţi colegi din arcul guvernamental, fac un apel la dumneavoastră: cereţi şi impuneţi respect pentru Parlament şi în propriile dvs. partide, la liderii acestora şi la miniştri. Pentru că numai aşa, noi, ca for legiuitor suprem, am înceta, cu adevărat, să fim „spectatori ai unor decizii politice” şi ne-am îndeplini misiunea pe care ne-au încredinţat-o oamenii atunci când ne-au dat votul. Vă mulţumesc.