lac decantare

Sterilul rezultat în ultimii 40 de ani de exploatare a Minei de cupru şi metale rare de la Băiţa, din judeţul Bihor, ar putea îmbogăţi o companie din Marea Britanie. Firma va prelucra peste 4,5 milioane de metri cubi de steril, dintr-un iaz de decantare, din care speră să scoată mii de tone de metale preţioase.

Iazul de decantare de la Băiţa are un volum de 4 milioane 600.000 de metri cubi de steril. Sunt ramăşiţele procesului de prelucrare a rocilor scoase timp de patru decenii din mina. Noile tehnologii permit acum extragerea fiecărui gram de metal din milioanele de tone de rocă. Compania britanica ce are iazul in proprietate de de 4 ani consideră că poate obţine rezultate impresionante.

Bogdan Costea, reporter Digi24: „Un utilajul forează până la o adâncime de 25 de metri pentru a preleva probe care vor fi trimise la laborator pentru a stabili cu exactitate concentraţia de metale depozitate în iaz."

Andrew Prelea, directorul Vast Resources Romania: „În Băiţa avem tot tabloul lui Mendeleev: cupru, zinc, aur, argint, tungsten, wolfram şi multe metale preţioase.”

Citește continuarea pe digi24.ro

 

 

 

Articole asemănătoare
Național
  • Joi, 22 Iunie 2017
  • De Mihai Popescu

Primar acuzat că a luat mită de 858 de ori

Mită cu repetiție, și nu oricum, ci de 858 de ori! Un fost primar din Bihor a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut diverse sume de la angajații administrației locale ca sa le acorde...