bani saltea

Dacă ați reușit să puneți niște bani de-o parte probabil vă întrebați ce este mai avantajos: să îi puneți la bancă sau să îi țineți acasă, la saltea. Pe de o parte, la bancă există posibilitatea să vă înmulțiți banii prin dobândă, dar, pe de altă parte, băncile încasează comisioane și pentru deschiderea unui cont și pentru administrarea lui.

Ca să lăsaţi banii în bancă într-un depozit, trebuie să deschideţi un cont în moneda în care vreţi să economisiţi. Costurile pentru administrarea unui cont curent sunt cuprinse între 0 şi 40 de lei pe an, în funcţie de bancă. De asemenea, pentru conturile în euro costurile de administrare sunt mai mari.

Avantajul banilor puşi în bancă este că se înmulţesc prin dobândă. De exemplu, dobânzile la lei pentru depozite cu termen de trei luni sunt între 0,5% şi 2,2% pe an. Pentru euro, dobânzile sunt mai mici, între 0,10% şi 1,2%.

Pe lângă comisionul de administrare a contului şi cel de retragere a banilor, trebuie achitat şi impozitul de 16% din veniturile sub formă de dobânzi. Dacă, spre exemplu, depuneţi 5.000 de lei, după un an şi achitarea tuturor comisioanelor vă rămân în plus doar câţiva zeci de lei. 

În concluzie, ca să vă înmulţiţi banii trebuie să depuneţi sume considerabile pe perioade mari de timp. Cu cât banii sunt ţinuţi la bancă mai puţin, cu atât costurile finale de administrare pot fi mai mari decât dobânda acumulată şi implicit clientul să fie pe pierdere. 

sursa: digi24.ro

 

Articole asemănătoare
Național
  • Miercuri, 26 Aprilie 2017
  • De Mihai Popescu

Comuna în care se trăieşte mai bine ca la oraş

O comună din judeţul Mehedinţi este campioană la absorbţia de fonduri europene. În ultimii 10 ani, primăria Şişeşti a câştigat 18 proiecte europene în valoare de peste 3 milioane de euro. Cu bani...