Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

Descoperire valoroasă la o biserică evanghelică din Transilvania. Edificiul ascunde o replică a unui celebru mozaic realizat de artistul italian Giotto di Bondone pentru bazilica Sfântul Petru din Roma.

 

Ruinele bisericii se află în satul Jelna din Bistriţa-Năsăud, iar descoperirea a fost făcută de un istoric de artă din Budapesta. Biserica medievală din Jelna a devenit o ruină. Cel mai mare duşman e umezeala constantă. Acoperişul s-a prăbuşit, iar pereţii sunt îmbibaţi cu apă. Monumentul ar putea fi salvat datorită descoperirii făcute.

Doctorul în istoria artei Papp Szilard care a analizat câteva fragmente crede că reprezintă reproducerea unui mozaic asemănător celui de la intrarea în catedrala Sfântul Petru din Roma.

 

Teoria lui e susţinută şi de istoricii români. Ei au descoperit în arhivele din Sibiu un document din secolele XV - XVI, cu informaţii importante despre biserica din Jelna.

Anul acesta, biserica a trecut în proprietatea Consiliului Judeţean. Care ar trebui să aloce bani pentru reabilitarea ei.

Câteva fragmente de frescă pot fi văzute la Muzeul din Bistriţa

 

sursa: gandul.info