Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

castel iulia hasdeu

În emisiunea "În premieră", difuzată de Antena 3, a fost prezentată istoria castelului Iuliei Hașdeu din Câmpina. 

 

Deşi este mai puţin cunoscut, castelul Iuliei Haşdeu de la Câmpina este un obiectiv turistic pe care toată lumea ar trebui să îl viziteze.

Clădirea atrage prin arhitectura bizară, prin simbolurile mistice prezente în fiecare ungher al clădirii şi prin legendele tulburătoare ţesute în jurul său. Castelul Iuliei Haşdeu a fost construit de tatăl ei, Bogdan Petriceicu Haşdeu, între anii 1894-1896, ca un templu închinat memoriei tinerei, care murise la numai 19 ani, deşi era un copil-minune.

 

Singura fiică a academicianului Bogdan Petriceicu Haşdeu, Iulia, a murit la 19 ani, răpusă de tuberculoză. La şase luni de la moarte fetei, în marie 1890, Bogdan Petriceicu Haşdeu stătea la masa de scris, cu mâinile la tâmple.

Savantul înţelegea singurele sale opţiuni: să moară sau să înnebunească. Dintr-o dată, mâna i se puse într-o mişcare fără astâmpăr. Tâmpla stângă i se zbătea. În cinci secunde, pe foaia albă de hârtie stătea scris: „ Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Haşdeu (Sunt fericită. Te iubesc. Ne vom revedea. Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns. Julie Haşdeu)”.

Atunci a înţeles savantul că, deşi o legătură fizică cu fiica sa este imposibilă, rămâne legătura spirituală. Obsesiv îi invocă spiritul şi, ajutat de specialişti, a hotărât să construiască o casă, în care spiritul Iuliei să poată sălăşlui. A început construcţia castelului dedicat Iuliei pe un domeniu din Câmpina, în 1893, după planurile şi specificaţiile fetei pe care le primea prin intermediul şedinţelor de spiritism. Trei ani mai târziu, edificiul era gata.
Citește articolul complet pe antena3.ro

 

Viața Prahovei
  • Sâmbătă, 19 August 2017
  • De Roxana Tănase

Caniculă și disconfort termic în Prahova

Meteorologii au emis o informare de caniculă și disconfort termic care este valabilă până astăzi, inclusiv în Prahova. Potrivit ANM, astăzi vremea va fi călduroasă în toate regiunile. „Se vor...

Eveniment
  • Vineri, 18 August 2017
  • De Roxana Tănase

Incendiu la o casă din Poiana Câmpina

Incendiul a izbucnit vineri după-amiază, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, iar casa a ars în totalitate. Potrivit primelor informații, focul a cuprins o casă bătrânească, pe o suprafață...