Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

mos nicolae

SFANTUL NICOLAE. Personajului legendar și mitic a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae- din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credință nețărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea.

 

Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune față de cei săraci și năpăstuiți, dar și miracole, numele său traducându-se prin „biruitor de popor". Provenind dintr-o familie înstărită și crescut în spiritul poveței creștine „să împarți averea săracilor", la moartea părinților săi, și-a dăruit întreaga avuție celor nevoiași.

De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike-„victorie" (de la nikao, „a învinge"), și laos-„popor", putându-se da și sensul de „obștească biruință".

 

Minunile Sfântului Nicolae

Va voi istorisi doar una dintre minunile făcute de Sfânt, povestite de cei care s-au bucurat de ajutor:

Lemnele Sfântului Nicolae

Cele care vor fi istorisite în continuare s-au petrecutj după Revoluție, în anul 1919. Apartamentul familiei din Novokuznetsk nu era încălzit, iar fratele meu, Anatolie, în varstă de cinci ani, s-a îmbolnăvit. Avea nevoie de căldură, însă în cameră era un frig cumplit. Dulapul și masa le arsesem deja în sobă, și nu mai aveam nimic ce s-ar fi putut pune pe foc. Tanti Iulia, gazda noastră, era foarte necăjită că Anatolie este bolnav și nu avem cu ce să-i facem căldură. Odată, când am intrat în camera noastră, am văzut că tanti stătea în genunchi înaintea icoanei Sfântului Nicolae și se ruga fierbinte. Pentru ca să nu o deranjez, eu am ieșit imediat. Peste puțină vreme, am văzut-o că deja era îmbrăcată de plecare. Ne-a zis:
-Voi merge la tanti Pelaghia și îi voi cere măcar o bucată de lemn.
La puțin timp, tanti Iulia s-a întors foarte fericită! Ce se întâmplase? De îndată ce a ajuns la biserica Sfântului Nicolae din Iamah, a văzut o sanie care ducea lemne și care se răsturnase. Alături de sanie stăteau cărăușii, iar tanti i-a rugat:
-Vindeți-mi măcar o bucată de lemn.
Ei i-au răspuns:
-Ce spui tanti! Cum să-ți vindem? Ia cât vrei. Insă cum le vei duce acasă?
-Am o rudă care locuiește aici aproape, voi lua de la ea o sanie și îmi voi duce lemnele.
A mers grăbită după sanie și a pus pe ea lemne câte putea duce. Astfel am încălzit soba. Anatolie a stat la căldură și s-a însănătoșit.

Legenda lui Moş Nicolae

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi.Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.
Citește articolul integral pe rtv.net