Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

bruture

De la diabet, tulburări hepatobiliare, boli reumatice sau infecţioase şi până la probleme de natură dermatocosmetică, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture, ”duşmanul” multor boli, datorită proprietăţilor detoxifiante de excepţie. 

 

Mai mult, este dovedit faptul că brusturele are şi proprietăţi antioxidante şi antitumorale, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi şi, implicit, de cancer. Îl poţi folosi atât intern, sub formă de ceai, tinctură sau de capsule, cât şi extern, sub formă de comprese, infuzie pentru spălături locale ori aplicaţii de frunze proaspete.

Brusturele sau lipanul conţine glicozide, flavonoide, zahăr, tanin, ulei volatil, răşină, mucilagiu, inulina, alcaloizi. Seminţele de brustur au în compoziţie acizi graşi esenţiali, vitamina A şi B2.

 

Rădăcina conţine fibre dietetice, calciu, aminoacizi, potasiu şi polifenoli.

“Brusturele este cunoscut pentru calităţile sale astringente şi dezinfectate, fiind folosit mai ales în tratarea bolilor de piele. De asemenea, este un bun diuretic. Rădăcinile de brusture sunt utilizate şi în gastronomie, fiind aromate. Efectul antiinflamator recomandă brusturele în alungarea unei game variate de dureri cauzate de reumatism, luxaţii, entorse, înţepături de insecte, artrită, gută etc”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Specialiştii spun că ceaiul din rădăcină de brusture este recomandat în lupta contra diabetului, întrucât conţine substanţe active care reglează nivelul glicemiei din sânge.

Stimulează funcţia hepato-biliară

Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejându-l de acţiunea unor substanţe nocive, cum ar fi cele conţinute de alcool sau de unele medicamente.

De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea funcţiei hepato-biliare.

Ceaiul se prepară dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunţită şi din 300 ml de apă clocotită, se fierbe la foc mic timp de două-trei minute, se lasă la infuzat 15 minute, iar apoi se filtrează.

Se bea o cană de ceai, în decursul unei zile, timp de 14 zile. În plus, o astfel de cură este indicată şi persoanelor care suferă de calculi biliari, lor fiindu-le indicat să bea câte una-două căni de ceai de brusture pe zi.  

Cinci motive să bei ceai

Tratează infecţiile urinare şi renale. Infecţiile tractului uro-genital pot fi tratate cu ceai din rădăcină de brusture.

Conţine poliacentilene, substanţe cu rol antibiotic în organism, care tratează cu succes afecţiuni precum cistita, nefrita, infecţiile urinare.

În astfel de cazuri se recomandă atât consumul intern - câte 1 litru de ceai pe zi, cât şi uzul extern - băi de şezut zilnice.

Artrita reumatoidă. Brusturele stopează procesele degenerative la nivelul articulaţiilor, are efecte antiinflamatoare articulare, ajută la stoparea proceselor de distrucţie la nivelul finelor tesuturi cartilaginoase din articulaţii, prin acţiunea sa antioxidantă.

Pansament contra antibioticelor. Datorită conţinutului foarte mare de inulină (45-50%), rădăcina de brusture devine un adjuvant de nădejde la tratamentul cu medicamente antibiotice de sinteză.

Previne unele tulburari digestive: inapetenţa, durerile de stomac, tulburările de tranzit intestinal.

Aliat în curele de slăbire. Ceaiul de brusture ajută şi în curele de slăbire, datorită proprietăţilor detoxifiante sau depurative pe care le are.

Combate problemele digestive, elimină toxinele din corp şi previne formarea straturilor adipoase.

În plus, te scapă şi de celulită, în acelaşi timp în care are grijă de toată silueta ta.

Combate constipaţia. Zaharurile nedigerabile din rădăcina de brusture stimulează formarea de bacterii tip Bifidus, în colon, fac să crească biomasa fecalelor şi conţinutul lor de apă, stimulează peristaltismul intestinal, îmbunătăţind eliminarea.

sursa: adevarul.ro