Una dintre cele mai grave afecţiuni ale plămânilor este cancerul bronho-pulmonar. În peste 80 la sută din cazuri, principalul vinovat este tutunul, spun specialiştii. Detalii aflăm de la prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, preşedintele Societaţii Române de pneumologie.

Anual mor 30 de mii de oameni din cauza fumatului, dintre care mai mult de jumătate mor din cauza acestui cancer bronho-pulmonar. 

Factorul principal pentru apariţia cancerului bronho-pulmonar este fumatul. Fumatul generează 80% dintre cazuri, restul de 20% sunt alţi factori, dintre care factorii poluanţi. Poluarea poate fi casnică şi industrială.

Boala se instalează insidios. Apare o tuse dimineaţa, puţin mai deranjantă decât cea normală a fumătorului. Apare o gâfâială şi scăderea în greutate. Ulterior, pacienţii vor ajunge să scuipe sânge.

Şansele apariţiei cancerului bronho-pulmonar cresc odată cu numărul de ţigări consumate pe zi.

Testele pentru depistarea bolii constau în examen bronhoscopic si tomografie. În funcţie de fiecare caz se pot face şi alte teste şi mici intervenţii în cazul apariţiei apei la plămâni sau dacă există ganglioni care pot fi excizaţi.

Tratamentul cel mai eficient este cel chirugical. În cazul în care pacientul nu se prezintă la medic în faza iniţială pentru această intervenţie, se fac cure de chimioterapie, alternativ aplicate împreună cu radioterapie. În cazul în care tumoarea se micşorează, pacientul poate intra în zona în care să poată fi operat.

 

sursa: digi24.ro

 

Articole asemănătoare
Social
  • Joi, 27 Aprilie 2017
  • De Claudiu Vasilescu

Bolnavii de cancer: EXTERMINAŢI! Motivul?

Medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor, urmează să fie retrase din România. Explicaţia este una de-a dreptul halucinantă! Guvernul Grindeanu vine cu o promisiune...