Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

Satul Şarlota (Charlottenburg), fondat în 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizare al şvabilor, se află la 50 de kilometri de Timişoara şi reprezintă o adevărată lecţie de urbanism.

 

Cei care l-au clădit în urmă cu mai mult de două secole şi-au aşezat casele în cerc, o formă care avea la acel moment un diametru de 210 metri, după cum îl descrie Vocea Timişului. Localnicii erau şvabi bănăţeni, o etnie de origine germană, care a migrat în secolul 18 din Germania şi Austria, în Banat. În funcţie de ocupaţia Banatului s-au schimbat şi proprietarii satului, unguri sau austrieci, până în 1921, când reforma agrară i-a împroprietărit pe ţărani.

Planul satului avea în centru o fântână, înconjurată de o zonă cu pomi, apoi casele, toate aliniate perfect.

 

Meşterul pantofar Johann Caspar Steube descria satul astfel: “Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădina unde se găseşte plantată viţă de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”, scrie romani-buni.info.

Charlottenburg este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

sursa: gandul.info