Cui nu-i place mâncarea grecească? Cui nu-i place gyros-ul, souvlakia sau dolmadakia? Însă, după câteva vacanţe în Grecia, simţi nevoia să încerci şi alte bucate tradiţionale. Motiv pentru care am făcut un mini dicţionar cu mâncăruri greceşti, ca să ştii ce să ceri şi ce ar trebui să primeşti într-o tavernă locală. Vorba aceea, o vacanţă variată nu înseamnă doar slalom între sporturi şi atracţii turistice, ci şi mâncare locală bună, gătită cu diferite ingrediente locale. Iar dacă am reuşit să-ţi facem poftă, ai mai jos o ofertă de vacanţă de la Europa Travel, căruia e puţin probabil să-i rezişti.
Agriogourouno = mistreț. Îl vei găsi în meniurile tavernelor din insulele deluroase şi muntoase precum Rhodos. Nu te aştepta la mistreţ sălbatic ca în vremurile de demult, ci la mâncăruri din carne de mistreţ crescut în ferme mici.
Aliada = sos din piure de cartofi și usturoi, care se serveşte adesea cu pește (de obicei, cod) sau cu salată de sfeclă roșie.
Anevato = brânză grecească foarte iute, cu bob moale, fermentată natural. Anevato are un gust aromat şi înţepător şi o nuanță rozalie datorită bacteriilor care permit fermentarea. Ea se prepară în orașele Grevena și Kozani din regiunea Macedoniei de Vest.
Anthotyro = mot-a-mot înseamnă brânză „floare”. Este branza caş, asemănătoare cu ricotta, dar ușor sărată. Grecii o mănâncă cu gem sau miere şi o mai folosesc la prepararea produselor dulci de patiserie, pregătite pentru Paşti.
Apaki = o celebră specialitate cretană, din carne de porc macră, marinată în oțet, afumată cu ierburi aromatice și arbuști, apoi împachetată în sare.
Avgotaraho este un preparat din icre sărate, produs exclusiv din Grey Mullet Roe şi considerat o delicatesă încă din epoca faraonilor. Icrele sunt acoperite cu ceară naturală de albine, care ajută la conservarea gustului lor natural, şi conţin o sursă bogată de omega-3 şi acizi grași.
Bougatsa = o mâncare de stradă foarte îndrăgită de greci. Este un foietaj umplut cu cremă de vanilie şi servit cald, după ce este stropit cu zahăr și scorțișoară. În nordul Greciei vei găsi „bougatsa tyri”, acelaşi preparat, doar că este umplut cu brânză.
Bourdetto = mâncare făcută din diferite specii de peşti (cel mai bun fiind peştele scorpion). Este o mâncare locală din Insulele Ionice, în special din Corfu, care conţine peşti, usturoi, suc de lămâie şi sos de roşii.
Chohlioi = melci, în dialectul cretan. Cretanii mănâncă melci gătiţi cu paste, făină sau cu ierburi aromatice uscate. Melcii sunt bogaţi în acizi grași omega 3 şi apar în zeci de reţete, cea mai comună fiind „boubouristous” – melci prăjiţi, aşezonaţi cu rozmarin și oțet.
Fava = piure de măzare sau fasole galbenă – uneori de fasole fava (numită κουκιές în limba greacă). În Santorini, piureul este făcut din linte galbenă.
Horiatiki = salată grecească, preparată cu roşii, castraveţi, ceapă roşie, Feta şi măsline Kalamata, peste care se presară oregano şi ulei de măsline.
Horta = verdeață sălbatică sau cultivată, opărită sau aburită, din care se face salată. Aşezonată cu suc de lămâie şi ulei de măsline, salata horta poate fi mâncată alături de cartofi, peşte sau carne la cuptor sau pe grătar.
Gina Rotaru
Ofertă sejur Parga
Vila Stella 2*, din Valtos – de la 499 lei/persoană/sejur, transport cu autocarul, 6 nopţi de cazare, însoţitor de grup si asistenta turistica. Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.9407.