Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

voturi olanda

De teama unui atac cibernetic orchestrat de Rusia cu scopul de a schimba rezultatul alegerilor, olandezii vor număra manual voturile exprimate de cetățeni la scrutinul din 15 martie. De asemenea, și Franța, unde au loc alegeri în primăvară, este în gardă. Ambele țări au candidați pro-ruși care ar vrea să rupă legăturile cu UE: Geert Wilders în Olanda și Marine Le Pen în Franța, relatează Politico.

 

Guvernul olandez a știut încă din 2006 că sistemul de vot electronic pe care îl folosea era vulnerabil la atacuri cibernetice, așa că a interzis votul electronic în 2007. De atunci, olandezii au votat cu pixul pe hârtie, dar calculatoare și stick-uri erau folosite în continuare pentru a număra voturile și pentru a transfera rezultatele de la secțiile de vot locale la Haga.  Zece ani mai târziu și Olanda tot nu a reușit să pună la punct un sistem sigur de exprimare și de numărare a voturilor. 

Abia după ce SUA a acuzat Rusia de atacuri cibernetice în timpul alegerilor prezidențiale de anul trecut, Olanda a anunțat că renunță cu totul la calculatoare. Cei 13 de milioane de cetățeni cu drept de vot ai Olandei vor merge pe 15 martie la cele 9000 de secții de vot pentru a bifa cu pixul candidatul pe care îl susțin, iar apoi voturile vor fi numărate de mână.

 

Citește continuarea pe digi24.ro