Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

viorica-0visan.png

Viorica Vișan, femeia acuzată pe nedrept de crimă, a cerut pensie pentru cei 10 ani de închisoare. Instanța i-a dat dreptate.

 

Femeia din Comarnic, condamnată la 17 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, își caută din nou dreptatea în instanță. Eliberată din penitenciar după ce a fost achitată prin decizie definitivă, Vișan, acum în vârstă de 68 de nai, cere statului să-i recalculeze pensia și să-i adauge la vechime și cei 10 ani pe care i-a petrecut nevinovată în spatele gratiilor. Femeia are acum un venit lunar de 400 de lei. “În acești ani puteam să muncesc, iar acum să am și eu o pensie din care să pot trăi. Am 400 de lei, cum să trăiesc din banii ăștia. Procurorul Plăcintă, cel care m-a condamnat pe nedrept ar trebui să plătească, nu statul român. Mi-am pierdut orice speranță că mi se va mai face dreptate, dar am zis să mai încerc odată”, spune femeia printre lacrimi.

Viorica Vișan, asistată de avocați de la Fundația pentru apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului (FACIAS), a deschis, la instanța civilă din cadrul Curții de Apel Ploiești, o acțiune prin care solicită recalcularea pensiei, iar astăzi, procesul a avut un al doilea termen, ultimul înainte de soluție. “Astăzi s-a consultat dosarul cu privire la recalcularea pensiei și urmează să se ia în discuție considerarea ca vechime în muncă, perioada în care aceasta a fost încarcerată. Noi considerăm că, din punct de vedere juridic și din punctul de vedere al echitabilității procedurilor, există toate șansele ca acest demers al nostru să fie admis. Sigur, există și rezerva celor de la Casa de Pensii, care, din punctul nostru de vedere aduc argumente netemeinice pentru respingerea acțiunii noastre, însă noi considerăm că doamna ar trebui să beneficieze de dreptul la pensie pentru perioada în care a fost încarcerată, perioadă destul de lungă, de zece ani. Gândiți-vă că dumneaei i-a fost redusă orice șansă la o viață normală în această perioadă. Nu a putut să facă nimic, a fost condamnată pe nedrept, s-a stabilit asta printr-o hotărâre judecătorească, astfel că, noi considerăm, că toate argumentele conduc spre calea admiterii acțiunii noastre” a declarat avocatul Virgil Boglea.

 

Curtea de Apel Ploiești i-a dat câștig de cauză Vioricăi Vișan printr-o decizie definitivă care obligă Casa de Pensii Prahova să-I recalculeze pensia și să-I ia în considerare ca vechime în muncă perioada cât a stat în închisoare Admite apelul. Anulează sentinţa civilă nr. 2000/24.06.2016 pronunţată de Tribunalul Prahova. Evocând fondul respinge excepţiile tardivităţii, autorităţii de lucru judecat şi lipsei procesuale pasive a Casei Judeţene de Pensii Prahova. Admite cererea de chemare în judecată în parte. Obligă pârâtele să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 oct. 1994 - 8 oct. 2004, în care a fost privată de libertate. Respinge capătul de cerere privind revocarea adresei nr. 14459/17.08.2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15 martie 2017 conform portalului instanțelor de judecată. Viorica Vișan a venit astăzi la Ploiești cu inima strânsă și deloc încrezătoare. Nu este pentru prima dată când cere autorităților să recunoască faptul că au greșit față de ea și să-I acorde măcar dreptul de a avea o vechime mai mare la pensie, dacă despăgubiri morale nu i-au acordat.

Într-o primă fază, Vișan obținuse la Tribunalul Prahova o pensie viageră de câteva sute de lei pe lună, însă această victorie a fost anultată de Curtea de Apel Ploiești. Viorica a fost încarcerată în 1994, fiind găsită vinovată pentru moartea soacrei sale. A executat 10 ani din cei 17 ani de pedeapsă primiți, la Penitenciarul de Femei Târgșor, unde, spune ea, a muncit în fiecare zi, la bucătărie, la dispensarul pușcăriei, dar și în grădină. “Era singurul mod care mă făcea să uit de necazul meu” susține Viorica Vișan, care a adăugat că, înainte să fie acuzată de omor, avea un serviciu stabil, fiind angajată la un hotel din Sinaia pe un post de cameristă. Acum pensia ei este mai mult simbolică, doar 400 de lei, motiv pentru care este nevoită să muncească cu ziua pe unde găsește ca să-și sporească veniturile.