Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

sias

Șase tineri, toți multipli campioni naționali sau europeni la sporturi de contact, legitimați la cluburi de renume, au fost recrutați direct să activeze în cadrul trupelor Serviciului de Intervenție și Acțiuni Speciale (SIAS) ale Poliției Române. Sunt ceea ce se cheamă polițiștii de elită care intervin în cazuri extreme, motiv pentru care au o condiție fizică de invidiat, mult peste media celorlalți elevi care se pregătesc acum la Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina. 

 

Cei șase au fost au fost angajați în Ministerul de Interne în urma recrutărilor din sursă externă, care au avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Din luna ianuarie a acestui an se pregătesc la Câmpina, unde urmează cursurile de inițiere în cariera de polițist care se vor finaliza în luna mai. Sunt trei luni de pregătire intensă, unde, printre altele sunt învățați să aplice tactici polițienești pentru că pregătirea fizică și aptitudinile lor, fie ele și de campioni, nu sunt suficiente pentru o carieră în Poliție.

Marea lor problemă, recunoscută chiar și de Vasile Tache, comandantul Școlii de Agenți de Poliție Prahova este că sunt atât de bine antrenați încât profesorii de sport din unitate efectiv nu mai au ce să-i învețe. Li se pune la dispoziție sala de sport, dotată cu aparatură de forță, dar și sala cu tatami unde să poată să-și facă antrenamentele atunci când nu sunt la cursurile de inițiere.

 

Coordonatorul echipei de elită în sala de antrenament este Costin Ciobanu, un fost polițist, care, după mai bine de zece ani de vechime ca luptător SIAS, a revenit la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina pentru cursuri de inițiere în carieră. Deși pare ciudat, totul are o explicație. Ciobanu a demisionat din MAI în urmă cu câțiva ani pentru un job mult mai bine plătit în zona de security. Asigura paza unui oficial al UE într-o țară arabă. Când a revenit în România, Ciobanu, nu a mai fost primit în Poliție, deși era unul dintre cei mai buni și apreciați luptători SIAS ai IGPR. Ca să se poată întoarce din nou la cariera sa de polițist, Costin Ciobanu urmează cursurile de inițiere în condițiile în care este absolvent al Școlii de Poliție de la Câmpina (promoția 1997) și are finalizat un master în științe juridice.

Ciobanu  va termina aceste cursuri de specializare în luna aprilie, iar din luna mai se va întoarce la SIAS alături de noii săi colegi: Cristian Bodârlău (27 de ani), campion național de cinci ori la rând la judo, Bogdan Zamfir (27 de ani), practicant de arte marțiale kickbox și u-shu, Cătălin Turceag – component al lotului olimpic de caiac canoe, Mircea Alexandru Tănase, centură neagră în karate sub coordonarea cunoscutului sensei Federico Sabino Da Luz Tavares (7 DAN karate), campion național de kickbox (a luptat alături de echipa națională a României împotriva echipei Bulgariei), specializat de asemenea în Kempo, sport pe care l-a practicat începând cu 2005 în cadrul federației conduse de Amato Zaharia.

Luptătorii de elită ai Poliției Române care se se școlesc acum la Câmpina, fiind o premieră pentru Școala de Agenți de Poliție, spun că au fost recrutați în urma unei atente verificări și doar la recomandarea unor polițiști SIAS. Probele eliminatorii pentru a putea fi admis în cadrul acestei structuri sunt mult mai dure în comparație cu cele pe care trebuie să le depășească polițiștii de ordine publică de exemplu. De la analize medicale și psihologice complexe până la testări sportive care cuprind și tragerea la țintă au stat la baza examenului de triere a aspiranților la forțele SIAS. 

Galerie FOTO Antrenamente pentru prinderea celor mai periculoși infractori

sias7sias7sias7sias7sias7sias7sias7

 

 

Eveniment
  • Vineri, 18 August 2017
  • De Roxana Tănase

Incendiu la o casă din Poiana Câmpina

Incendiul a izbucnit vineri după-amiază, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, iar casa a ars în totalitate. Potrivit primelor informații, focul a cuprins o casă bătrânească, pe o suprafață...