Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

front dezbatere

Prima întâlnire din seria dezbaterilor cu tema ”Sănătatea Prahovei, timpul pentru restart”, i-a avut ca invitați pe parlamentarii de Prahova, președintele Consiliului Județean Prahova și primarul Ploieștiului. Pe durata a aproximativ 90 de minute, cei prezenți au pus în discuție problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate publică și au identificat câteva posibile soluții la criza din sistem.

 

Ca o premieră a ultimilor ani, întâlnirea de ieri a reușit să aducă la aceeași masă aproape toți parlamentarii de Prahova. Este vorba despre Roberta Anastase, Cătălina Bozianu, Andreea Cosma, Rodica Paraschiv, George Ionescu, George Marussi, Andrei Nicolae, Radu Oprea, Dan Rădulescu, Emanoil Savin și Răzvan Ursu.

De asemenea, parlamentarii care nu au putut participa la întâlnire din motive obiective, au fost reprezentați de persoane din conducerea oragnizațiilor de partid, specialiști sau buni cunoscători ai domeniului. Este vorba despre viceprimarul George Pană care a prezentat punctele de vedere al minștrilor Garțiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu și doctorul Bogdan Nica, care a vorbit în numele parlamentarilor Iulian Dumitrescu și Răzvan Prișcă.

 

Tot ca o premieră, toți cei prezenți, indiferent de culoarea politică, și-au manifestat dorința de participa concret la implementarea unor măsuri care să ducă la îmbunătățirea substanțială a sistemului de sănătate publică prahovean.

Principalele concluzii trase după aproximativ 90 de minute de discuții, și însușite de toți cei prezenți, sunt următoarele:

Concluzia 1

Este oportună susținerea și derularea în paralel a celor două proiecte de anvergură inițiate și asumate separat de către Consiliul Județean Prahova (CJPh) și de către Primăria Ploiești.

Primul proiect

CJPh face demersuri pentru construcția a unei clădiri noi alăturată actualului sediu din Nord a Spitatului Județean de Urgență. Scopul noii clădiri este acela de a aduce în același loc toate secțiile exterioarea ale Spitalului Județean.

În acest fel, susține Bogdan Toader, președintele CJPh, vor fi constituite circuite medicale care vor reduce semnificativ cheltuielile și timpul consumat de medici și pacienți pentru analize și proceduri. De asemenea, vor fi îmbunătățite considerabil dotările cu aparatură, condițiile de cazare și masă.

Al doilea proiect

Primăria Ploiești face demersuri pentru construcția unui Spital Municipal nou, care să includă și Pediatria, cu secții complementare celor existente la Spitalul Județean de Urgență.

Conform lui Adrian Dobre, primarul Ploieștiului, există deja primele studii care arată necesitatea și oportunitatea acestei investiții, urmând să înceapă fazele premergătoare începerii lucrărilor.

De remarcat o premieră majoră: Bogdan Toader și Adrian Dobre au declarat că deja există o colaborare în sensul sprijinului reciproc pentru fiecare proiect între cele două instituții pe care le conduc. Ei și-au manifestat disponibilitatea de a continua și extinde aceste colaborări astfel încât dele două proiecte să prindă contur cât mai repede.

Tot de remarcat este faptul că toți participanții și-au manifestat susținerea pentru cele două proiecte și disponibilitatea totală pentru susținerea lor.

Concluzia 2

Este imperios necesară crearea de către autoritățile locale de pachete de facilități pentru atragerea în sistemul public de medici și specialiști.

Principalele propuneri în acest sens au vizat crearea unui pachet care să cuprindă locuință de serviciu și acordarea de facilități pentru familiile specialiștilor. De remarcat în acest context propunerea senatorului Emanoil Savin ca primăria Ploiești să pună cât mai repede la dispoziția ANL terenuri pentru construcția locuințe pentru specialiști nu doar din domeniul sanitar, propunere salutată de primarul Adrian Dobre.

Alte două propuneri însușite de cei prezenți au fost:

  • elaborarea de reglementari legislative care să permită autorităților locale să acorde bonusuri financiare specialiștilor de care comunitățile au nevoie;
  • amendarea legislației care reglementează echivalarea studiilor celor care provin din alte țări, în special Republica Moldova, astfel încât aceștia să poată fi angajați mai repede.

Concluzia 3

Este imperios necesară identificarea și implementarea de soluții urgente pentru degrevarea Unităților de Primiri Urgențe atât de la Spitalul Județean cât și de la Spitalul de Pediatrie.

Principalele propuneri rezultate sunt următoarele:

  • accentuarea rolului de prevenție și prim ajutor al cabinetelor medicilor de familie;
  • înființarea unor centre de triaj zonal a urgențelor.

De remarcat demersurile făcute în acest sens de către CJPh prin alocarea de sprijin și resurse financiare spitalelor orășenești din Prahova pentru deschiderea sau extinderea Camerelor de Gardă.

Principalul obiectiv organizatorilor, asumat fără nicio reținere de participanții la această primă dezbatere, este acela al implementării soluțiilor care rezultă în urma discuțiilor. Pentru atingerea acestui obiectiv a fost agreată ideea înființării unui Grup de Lucru, organism a cărui componență va fi completată după fiecare dintre cele trei dezbateri care vor mai avea loc.

Astfel, fiecare organizație politică, a nominalizat ieri reprezentanții care vor participa în mod voluntar la acțiunile Grupului. Aceștia sunt:

Rodica Paraschiv și Emanoil Savin din partea PSD, Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu și George Pană din partea ALDE, Roberta Anastase și George Ionescu din partea PNL, Cătălina Bozianu din partea PMP, Dan Rădulescu și George Marussi din partea USR.

Vă vom ține la curent cu rezultatele următoarei dezbateri care va fi organizată cu reprezentanți ai sistemului medical și ai organizațiilor de pacienți. 

 

Național
  • Miercuri, 16 August 2017
  • De Georgiana Kelemen

Soluţie urbană INEDITĂ cu panouri muzicale

Braşovenii şi turiştii care ajung în zona de promenadă de Sub Tâmpa din municipiul Braşov se pot relaxa într-un mod inedit într-unul din părculeţele din această zonă, unde au fost amenajate primele...