Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

biserica-sf-vineri-ploiesti.jpg

Situată pe strada Neagoe Basarab, la nr.12, din Ploiești, Biserica Sfânta Vineri este unul dintre lăcașurile ortodoxe cu valoare deosebită, motiv pentru care obiectivul a fost introdus pe lista proiectelor de reabilitare care ar urma să fie realizate din fonduri europene.

Lucrările de construcție la această biserică au început pe vremea regelui Carol I și a mitropolitului Calinic Miclescu.

De remarcat este faptul că un element aparte, forma celor trei turle zvelte care imită stilul tradițional rusesc, a trezit o serie de legende în mica urbe de la Ploiești.

Arhitectura este pusă pe seama faptului că la strângerea fondurilor necesare bisericii ar fi contribuit inclusiv țarul Rusiei. Teoria aceasta este legată și de prezența la Ploiești, în mai 1877, a țarului Rusiei, Alexandru al II-lea, existând în acest sens mai multe consemnări în presa, în special străină, de la acea dată.

Se pare că țarul ar fi fost interesat și de soarta lucrărilor la noua biserică a Ploieștiului, iar soldații ruși au ajutat efectiv la lucrări. După trecerea țarului prin Ploiești, proiectul turlelor a fost modificat și realizat după modelul bisericilor ruseşti. Inclusiv interiorul are elemente de factură rusească. Cât de adevărată este însă această poveste nu se poate spune. Presa de la acea dată, în special cea străină, nu a consemnat o astfel de donație, ci a remarcat mai degrabă răceala țarului în relația cu conducătorii români.

Lăcașul de cult nu a fost lipsit, oricum, de evenimente. Biserica a fost afectată grav în timpul celor două războaie mondiale, dar și a cutremurului din 1940. La acea dată au existat o serie de lucrări de consolidare, care au vizat în special arcadele turlei și a pereților. 

După alți 37 de ani, biserica a fost afectată de cutremurul din 1977. Absida de nord a naosului s-a prăbușit, iar structura de rezistență s-a degradat. În zidărie au apărut mai multe fisuri..

Trebuie însă spus că, dincolo de istoria destul de zbuciumată, Biserica Sfânta Vineri s-a remarcat mai ales grație picturii murale. Este vorba despre o pictură în ulei realizată de marelui maestru Gheorghe Tătărescu, în anul 1880, pictura amintind de marii pictori ai renașterii. 

Ultima mare reabilitare a avut loc în 1994, pe baza planurilor arhitectului Călin Hoinărescu. Biserica a fost introdusă mai nou pe lista proiectelor de reabilitare și consolidare, lucrări care se doresc a fi realizate cu finanțare europeană. Conform proiectului deja depus pentru obținerea de finanțare se dorește restaurarea picturii, executarea finisajelor exterioare, a instalațiilor, dar și a turnului clopotniței, valoarea totală estimată a lucrărilor cifrându-se la peste 7 milioane de lei. Potrivit documentației, solicitantul este Parohia Sfânta Vineri Ploiești.