Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

gunoi.JPG

Din cauza supra-taxei de mediu, de 80 de lei pe tonă, pe care nimeni nu vrea să o plătească, zeci de mii de prahoveni au rămas cu gunoiul neridicat. Iată cum s-a ajuns în această situație, care pare fără soluție.

 

Taxa pe care nimeni nu vrea să o plătească
Pentru că autoritățile locale și operatorii de salubritate nu au fost în stare să asigure o colectare selectivă a deșeurilor, de la 1 ianuarie administratorii rampelor ecologice sunt obligate să plătească o supra-taxa de mediu, de 80 de lei pe tonă. În Prahova, tariful aprobat de Consiliul Județean Prahova pentru depozitarea deșeurilor este de 59 de lei/tonă, ceea ce înseamnă că administratorul rampei ecologice de la Boldești,  Vitalia, ar trebui să aducă bani de acasă pentru a plăti cei 80 de lei/tonă percepuți de Ministerul Mediului pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată de la începutul anului. Cum legislația fiscală interzice administratorului unei firme să funcționeze în pagubă, Vitalia a pus barieră și a perceput operatorilor de salubritate taxa pe care trebuie să o plătească la fondul de mediu.

Pe cale de consecință, castana fierbinte a ajuns în curtea Rosal, care a câștigat licitația organizată de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Parteneriatul pentru Managementul Deseurilor" (ADI) Prahova pentru ridicarea deșeurilor din Ploiești și alte câteva zeci de comune. Reprezentanții Rosal susțin că nu-și pot permite plata taxei de mediu cu actualele tarife, așa că după câteva zile în care nu au ridicat deșeurile de la populație, mașinile operatorului de salubritate au ajuns la rampa de la Văleni, administrată de Consiliul Județean Prahova.

 

Nu putem să nu ne întrebăm cum de autoritățile au ignorat o taxă uriașă care va intra în vigoare la 1 ianaurie 2017 și care din 2018 devine 120 de lei/tonă? Așa ajungem la conducerea ADI Deșeuri Prahova, organizatorul licitației pentru desemnarea operatorilor de salubritate conform Masterplan-ului deșeurilor finanțat de Uniunea Europeană.

Cum se ”dedublează” un director 

Iată două documente oficiale ale ADI Deșeuri Prahova, semnate de același director Nicolae Apostoiu, care se bat cap în cap.

În iunie 2016, la o solicitare de clarificare în timpul licitației pentru desemnarea operatorului de salubritate pentru zonele 2 și 6, directorul Apostoiu răspunde unui ofertant: ”la calculul tarifului și a valorii contractului se va ține seama de aplicarea, începând cu 2017, a taxei de depozitare de 80lei/tonă, respectiv din 2018 cu 120 lei/tonă”. Cu alte cuvinte, operatorul trebuie să-și fundamenteze oferta de preț introducând supra-taxa de mediu.

WhatsApp Image 2017-02-02 at 10.25.20 (1).jpeg

Același director Apostoiu a semnat ieri o adresă transmisă companiilor Vitalia, Rosal, dar și instituțiilor DSP, Garda de Mediu și Administrația Fondului de Mediu în care se arată că ”taxa de depozitare de 80 lei/tonă pe care Vitalia este obligată să o plătească este transferată și impusă fără nicio bază legală terților”.

WhatsApp Image 2017-02-02 at 10.25.20.jpeg

Păi cum se poate așa ceva?! Adresa respectivă este semnată și de președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, care a fost probabil asaltat de sesizările primarilor de pe raza localităților unde Rosal nu a mai ridicat gunoiul de câteva zile.

Și, pentru a nu fi acuzați că facem jocurile Vitalia, menționăm că în urma documentului de mai sus Rosal a introdus în tarif taxa de rampă de 80 de lei/tonă, însă tariful se aplică din anul al doilea de contract, pe care ADI Deșeuri Prahova îl consideră 2018 și nu 2017, cum ar fi fost normal!

Tot cetățeanul va plăti

Așadar, pentru rezolvarea crizei sunt două posibilități: achitarea de către autoritățile locale a taxei de 80 de lei/tonă, adică din banii contribuabililor, un efort financiar considerabil pentru orașe cu mulți locuitori, respectiv comune sărace sau includerea taxei în tariful operatorilor de salubritate, adică din buzunarul cetățeanului cocoșat oricum de taxe și impozite. Deocamdată nimeni nu pare dispus să își asume o astfel de decizie, pisica fiind aruncată, pe rând, în ograda Vitalia, Rosal, Primărie, ADI Deșeuri.

Dincolo de bâlbâiala autorităților locale și județene rămân deșeurile neridicate din zeci de comune și chiar din Ploiești. Localnicii așteaptă să intre în posesia tomberoanelor cumpărate din bani europeni, care zac prin diferite depozite, pentru a putea colecta selectiv deșeuri. Din păcate, nu există nicio formă prin care populația să fie informată de importanța colectării selective și nici nu este încurajată printr-o reducere a facturilor, de exmplu, care  vor crește spectaculos în viitorul apropiat.
Vom reveni