Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

liceu breaza

Colonel Doina Mureșan va conduce de acum încolo destinele uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România, Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza. Este o premieră în istoria acestui liceu care, de la înființare și până în prezent, a fost condus doar de bărbați.

Marţi, 02 august 2016, în sala de şedinţe a Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir" s-a desfăşurat ceremonia militară de predare-primire a comenzii şi a Drapelului de Luptă al instituţiei, asta pentru că, începând cu data de 31 iulie 2016,comandantul instituţiei, colonel Horia Stănescu, a trecut în rezervă. Acesta a condus unitatea de învățământ timp de doi ani și jumătate, dar a fost profesor la Breaza timp de 26 de ani.

Noul comandant, colonel dr. Doina Mureşan, a fost până să preia comanda, șef Serviciu strategii, politici şi reglementări în domeniul managementului educaţiei militare la Direcţia Management Resurse Umane.
 
Liceul Militar a avut o istorie extrem de zbuciumată. Funcționează la Breaza din anul 1954, însă această școală militară a fost înființată cu mult timp înainte, încă din perioada Primului Război Mondial, dar în alte localități din țară ( Târgoviște, Dorohoi și Predeal).

La Breaza porțile au fost deschise la începutul anilor 50 dar activitatea acestui liceu militar a fost întreruptă la scurt timp, în anul 1962 când liceul a fost desființat. Începând cu anul şcolar 1968 – 1969 liceul se organizează pe patru ani, selecţionând elevi începând cu clasa a IX-a.

După evenimentele din decembrie 1989, învăţământul militar a cunoscut importante restructurări şi reorientări, pentru ca la data de 1 decembrie 1999, Liceul Militar „Dimitrie Cantemir" dobândind statutul de Colegiu Militar Liceal, fiind căutat acum de tineri din întreaga țară care își doresc să urmeze o carieră în domeniul militar.
Foto: Graţiela Mihăescu