- Publicitate -

Afaceri secrete la Primăria Ploieşti. Controlul care a dezvăluit totul

Data:

După ce observatorulph.ro a publicat, ieri, în exclusivitate, articolul SCANDAL URIAŞ, DECLANŞAT DE UN RAPORT BOMBĂ, ŢINUT SECRET DE CONDUCERILE PRIMĂRIEI PLOIEŞTI, privind contracul pentru sistemul nefuncțional al monitorizării traficului, astăzi revenim cu alte informații incendiare din zona de achiziții publice. De data aceasta, ancheta vizează contractele semnate de Primăria Ploiești cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). În raportul de audit ținut la secret de executivul primăriei se arată că aceste contracte au fost încheiate cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, iar banii au fost plătiți pentru sisteme care au funcționat partial sau deloc. În total, STS a primit de la Primăria Ploiești peste 2,3 milioane de lei, echivalentul a 500.000 de euro!

- Publicitate -

Totul a pornit de la un control al auditului Primăriei Ploiești, care a descoperit nereguli grave la două contracte încheiate de Primăria Ploiești cu STS.

Primul contract a avut ca obiect "servicii de comunicații bucla locală asociate sistemului integrat de management al traficului rutier din Ploiești", pentru care STS a încasat de la bugetul local, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 octombrie 2015, suma de 766.074 lei.

În schimbul acestei sume, STS se obliga să asigure comunicațiile dintre sistemele de monitorizare a traficului montate în 32 de intersecții semaforizate și centrul de comandă. Numai că UTI, deși a încasat deși a încasat 97% din cele 6,9 milioane de lei prevăzute în contractul semnat cu administrația Bădescu, nu a finalizat niciuna dintre aceste investiții.

- Publicitate -

Auditul primăriei susține că aceste plăți către STS de la bugetul local nu se justică deoarece nu a fost amenajat dispeceratul de monitorizare și comandă centralizată de către UTI (vezi articolul menționat mai sus). Practic, STS a încasat suma respectivă fără ca proiectul "sistemul de comunicații aferent sistemului integrat de management al traficului" să fie implementat. Și asta nu e tot.

Al doilea contract încheiat de Primăria Ploiești cu STS, considerat păgubos pentru bugetul local de către auditori, a avut ca obiect "servicii de comunicații bucla locală asociate sistemului de supraveghere video a unităților de învățământ preuniversitar din Ploiești". Astfel, în perioada 1 ianuarie 2014 – 30 octombrie 2015, Primăria Ploiești a achitat către STS suma de 1.664.600 lei, deși nu a fost amenajat dispeceratul de monitorizare al școlilor, conform hotărârii Consiliului Local Ploiești nr. 113 din 2009.

În nota de control a auditului se arată că gradul de funcționalitate a serviciului prestat de STS și plătit din bani publici a fost redus. De exemplu, în 2015, pe 16 martie, sistemul a funcționat doar la 40% din capacitate, în 22 aprilie -32%, în 15 mai – 42% și lista exempelor poate continua.

- Publicitate -

Din cauza acestor probleme, serviciul informatic al Primăriei Ploiești a solicitat în data de 20 august 2015 STS suspendarea serviciilor de comunicații începând cu 1 septembrie, lucru care s-a și întâmplat. Culmea, așa cum se precizează în raportul ținut la secret de Executivul primăriei, întreruperea contractului cu STS nu a afectat funcționalitatea sistemului de supraveghere în școlile din oraș. Și, atunci, se pune întrebarea logică de ce primăria a mai plătit peste 1,6 milioane de lei la STS?

Raportul subliniază faptul că angajarea serviciilor de monitorizare de către STS s-a făcut cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, în sensul că nu a fost organizată nicio procedură de selecție, licitație sau selecție de oferte, în ciuda valorii foarte mari a contractelor.

La solicitarea observatorulph.ro, STS ne-a transmis următorul punct de vedere:

- Publicitate -

În baza Legii nr. 92/1996, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, instituţia noastră furnizează servicii de telecomunicaţii speciale în beneficiul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.

STS nu este operator comercial şi nu poate avea calitatea de ofertant în cadrul procedurilor de achiziţie publică, întrucât telecomunicaţiile speciale sunt exceptate de la regimul de licenţiere şi autorizare aplicabil furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.

Acolo unde STS nu deţine propriile resurse, sunt utilizate elemente de infrastructură ale operatorilor comerciali, cu care instituţia derulează contracte în baza procedurilor legale de achiziţie publică.

- Publicitate -

În baza Hotărârilor Consiliului Local nr. 30/2010, 93/2010 şi 163/2011 şi contractelor de colaborare aferente, STS a furnizat  Municipiului Ploieşti o gamă largă de servicii de telecomunicaţii speciale, cum ar fi: servicii de comunicaţii de arie extinsă tip Intranet VPN, servicii de comunicaţii de cooperare cu alte instituţii publice şi structuri ale statului, servicii Internet ori servicii de acces la infrastructura de radiocomunicaţii TETRA, în regim de gratuitate.

Cu referire la „serviciile de comunicaţii de buclă locală asociate sistemului integrat de management al traficului rutier din mun. Ploieşti”, respectiv „serviciile de comunicaţii de buclă locală asociate sistemului de supraveghere video a unităţilor de învăţământ preuniversitar din Ploieşti”, menţionăm că STS nu a fost implicat în managementul acestor proiecte, ci a avut ca sarcină strict furnizarea serviciilor de transport de date, conform solicitărilor Primăriei Mun. Ploieşti (126 de conexiuni care acum sunt oprite). De asemenea, precizăm că STS nu a avut nicio legătură cu funcţionarea sau nefuncţionarea dispeceratului de monitorizare şi comandă centralizată ce urma să fie amenajat de către compania UTI.

Întrucât STS nu deţinea resurse proprii în zonele vizate de aceste proiecte, a achiziţionat servicii de comunicaţii de buclă locală de la furnizori comerciali. Sumele invocate de dvs. reprezintă exact contravaloarea acestor servicii, fondurile fiind asigurate din bugetul local, în strictă conformitate cu prevederile Contractului de Colaborare, şi nu de achiziţie, încheiat cu Primăria Mun. Ploieşti. Costurile sunt aceleaşi ca pentru toate celelalte instituţii ale statului, în condiţii tehnice şi de performanţă

- Publicitate -

            Menţionăm faptul că, din rapoartele de specialitate ale Primăriei Mun. Ploieşti, reiese că, prin colaborarea cu STS au fost îmbunătăţite serviciile comunitare şi s-a diminuat efortul financiar al municipiului.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Colonel Adrian Fulea

 

 

 

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -