Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

radu-gratian-ghetea.jpg

Să conduci o bancă aparţinând statului român, să ai un salariu de un miliard de lei vechi/ lună şi o pensioară de 138 de milioane, tot lei vechi... Iată cum îl poţi surclasa şi enerva chiar şi pe Mugur Isărescu. 

 

Radu Graţian Gheţea este preşedintele CEC Bank, o bancă de stat din România. Spre deosebire de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu care a spus, într-o conferinţă de presă, că “nu e frumos” să cumuleze şi pensia şi salariul, preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, încasează şi pensia de 13.800 de lei pe lună şi salariul net de 100.000 de lei pe lună de la CEC. 

O fi CEC-ul o bancă atât de performantă, încât să îşi permită să ofere un asemenea salariu, mai mare decât al oricărui demnitar din statul român, mai mare decât al guvernatorului BNR? Vorbim despre un salariu care l-ar face invidios chiar şi pe preşedintele unei bănci cu capital 100% privat. Nu spunem că este ilegal, pentru că au ştiut să croiască legile, în aşa fel încât să fie, însă acest om este preşedintele unei bănci de stat, nu acţionarul majoritar al acesteia. Gheţea încasează anual, net, 12 miliarde vechi, doar din salariu. Pensia de doar 1 miliard 656 de milioane/ an este deja un amănunt de neglijat. De fiecare dată când citiţi aceste cifre, să nu uitaţi că pensia medie în România este de 941 de lei. Şi nu pot să nu-mi amintesc cum puteaţi să "dormiţi liniştiţi", în timp ce CEC-ul garanta FNI-ul lui Vântu.