- Publicitate -

Scandal între Primăria Ploiești și multinaționale. Companiile amenință cu plecarea din Parcul Industrial

Data:

ploiesti industrial parc

Mai multe societăți comerciale din Parcul Industrial Ploiești (PIP) vor să închidă activitatea sau să se relocheze din cauza unor neînțelegeri cu Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești (SPFL). La Ploiești este un caz unic în țară de nerespectare a condițiilor impuse de lege, potrivit spuselor reprezentanților unor societăți din PIP care au purtat o corespondență cu Ministerul Finanțelor. Concret, din 2013, Legea 186 prevede la articolul 20 scutirea de la impozitare a terenurilor și clădirilor firmelor din Parcurile Industriale din România. La Ploiești însă, firmele au fost impozitate și în 2014 și vor fi și în 2015, în baza Hotărârii de Consiliu Local 420/25.11.2014. 

- Publicitate -

O Hotărâre a Consiliului Local mai presus de lege?!
În HCL 420, ”la articolul 8 este prevăzută aprobarea acordarea ajutorului de minimis sub forma scutirii de la impozitele pe terenurile și clădirile care fac parte din infrastructura PIP, pentru investițiile realizate de agenții economici care își desfășoară activitatea în parcul industrial, în condițiile Ordinului Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 2980/2013 privind aprobarea condițiilor de acordare a măsurilor de sprijin pentru investițiile realizate în parcurile industriale.
Art 8.1 aprobă acordarea ajutorului de stat regional sub forma scutirii de la impozitele pe terenurile și clădirile care fac parte din infrastructura PIP, pentru investițiile realizate de agenții economici care își desfășoară activitata în parcul industrial, în condițiile Ordinului Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 2980/2013 privind aprobarea condițiilor de acordare a măsurilor de sprijin pentru investițiile realizate în parcurile industriale.”
Nicăieri în Hotărârea de Consilul Local nu se face referire însă la articolul 20, literele ”b” și ”c” din Legea 186/2013: scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial, potrivit prevederilor art. 257 lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, respectiv scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial, în conformitate cu art. 250 alin. (1) pct. 9 din Legea nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare;
Negocieri eșuate cu Simona Dolniceanu, director SPFL
Reprezentanții societăților comerciale cu care au stat de vorbă reporterii noștri au spus că în urma discuțiilor avute cu Simona Dolniceanu aceasta le-a transmis că se ghidează doar după Hotărârile Consiliului Local. În 2014 unii investitori s-au conformat așa că și-au pregătit dosarele pentru ajutoarele de minimis și ajutoarele de stat regional. Surpriză însă, dosarele au fost respinse de Serviciul Public de Finanțe Locale (SPFL) iar societățile au plătit impozite pe terenuri și clădiri. 
Pe cale de consecință, 26 de societăți comerciale au semnat o petiție pe care au trimis-o Primăriei Ploiești, pe 25 iunie 2014, în care avertizau că dacă această situație va continua vor fi nevoiți să oprească activitatea și să se mute în alte județe. Printre investitorii care semnau petiția se regăsesc firme mari, cum ar fi Baumix, Calsonic Kansei, Cameron International, Johnson Controls, Wim Bosman și Yazaki
În prezent, sunt aproape 8.000 de angajați în societățile din Parcul Industrial Ploiești care sunt în pericol de a-și pierde locurile de muncă dacă investitorii vor hotârî să se relocheze. Se zvonește că firma Yazaki intenționează să își mute activitatea în Brăila, pentru a beneficia de scutirile de la impozite, prevăzute de articolul 20 din Legea 186/2013.
26 de firme avertizează că se vor muta din Parcul Industrial Ploiești
Vă prezentăm în continuare petiția semnată de cei 26 de investitori din Parcul Industrial Ploiești: 
”Grupul Investitorilor din cadrul Parcului Industrial Ploiești ca urmare a neacordării scutirilor pentru plata impozitului pe teren și clădiri, prevăzute de legislația în vigoare, și schimbării regimului juridic de impozitare a terenului. 
Suntem un grup de investitori autohtoni și străini care ne-am canalizat eforturile investiționale deosebit de mari dar și riscante în Parcul Industrial Ploiești în urma căreia am creat peste 7500 de locuri de muncă, în urma unor investiții de peste 550 milioane de euro. 
Constatăm cu regret și profundă dezamăgire, ca oameni de afaceri, că deciziile și eforturile noastre de a investi în această nouă formă de dezvoltare economică, bazată pe o legislație care a lăsat loc de interpretări, sunt periclitate de deciziile politice la nivel local. 
Menționăm că eforturile noastre sunt deosebite în condițiile în care efectele crizei economice care a afectat toate structurile economiei de piață, nu s-au estompat. 
Constatăm că puținele facilități acordate de legislația română (Codul Fiscal, coroborat cu Legea 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale și cu Ordinul nr. 2980/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investițiile realizate în parcurile industriale) respectiv scutirea de la plata impozitului pe clădiri și terenuri din parcurile industriale, elemente importante în studiile economice care au stat la baza strategiei și deciziei noastre de a investi pe termen lung nu au fost acordate societăților comerciale din Parcul Industrial Ploiești din cauza interpretării greșite a legii de către funcționarii publici. 
Considerăm că a fost greșit aleasă decizia de a lăsa la latitudinea funcționarilor din cadrul Serviciului Public de Finanțe Locale Ploiești pentru aplicare prevederilor legale menționate mai sus, care nu au avut niciun interes în sprijinirea firmelor din Parcul Industrial Ploiești. 
Precizăm că am primit adresa de la Serviciul Public de Finanțe Locale Ploiești pentru întocmirea dosarelor în vederea acordării ajutoarelor de minimis în jurul datei de 15 ianuarie 2014, cu termen limită de depunere 31 ianuarie 2014, în cazul în care dosarul trebuia să cuprindă un studiu de fezabilitate și un studiu de impact asupra mediului, studii care nu puteau fi realizate până la termenul limită impus de acest serviciu. 
Societățile care aveau deja aceste studii și au reușit să depună dosarele la timp, au primit răspuns negativ privind acordarea ajutoarelor de minimis pe motiv că nu mai sunt rezidenți ai Parcului Industrial Ploiești, în urma cumpărării terenului, răspuns de neacceptat din partea unui serviciu al unei instituții administrative de prestigiu așa cum este Primăria și Consiliul Local al Municipiului Ploiești, ai căror angajați trebuiau să cunoască legislația în domeniu.
Care sunt avantajele care ar trebui să ne impulsioneze să investim în continuare în parcurile industriale, în cazurile în care suntem dublu impozitați și taxați, odată de către administratorul Parcului Industrial Ploiești care, legal și normal solicită o taxă de administrare pentru amortizarea investițiilor făcute și serviciilor privind întreținerea și repararea drumurilor și spațiilor comunce, iar pe de altă parte, considerăm în mod injust, având în vedere că municipalitatea nu a investit nici măcar un leu în realizarea infrastructurii Parcului Industrial Ploiești, administrația locală Ploiești prin taxe și impozite pe clădiri și teren. 
Cum se poate ca rezidenții unui parc industrial privat, aflat în apropierea Parcului Industirial Ploiești, să fie scutiți de la plata impozitului pe clădiri și teren, conform prevederilor legale menționate mai sus, iar noi nu? Nu funcționăm după aceeași legislație?
Dacă în continuare veți avea aceeași politică în privința investitorilor, nu ar trebui să vă mai plângeți când aceștia aleg alte meleaguri pentru realizarea investițiilor. 
Rezidenții Parcului Industrial Ploiești contribuie cu sume semnificative la bugetul local al municipiului Ploiești, rezultate din impozitul pe veniturile salariaților societăților noastre și din repartizarea sumelor defalcate din TVA, fără să primească nimic în schimb.
Credem că trebuie să vă avertizăm asupra fenomenului de reținere de a mai investi și chiar de a ne reloca investițiile în alte țări care înțeleg să-și ajute și să își protejeze investitorii, chiar cu riscul de a abandona investițiile făcute până în acest moment. 
Având în vedere cele precizate vă solicităm, în primul rând, să reanalizați hotărârea prin care ați schimbat zona de impozitare D la zona de impozitare C, fără niciun temei legal, dublând în acest fel impozitul pe clădiri și teren, iar în al doilea rând, să analizați cu atenție legislația în domeniu și să ajutați rezidenții Parcului Industrial Ploiești să obțină, începând cu anul viitor, dacă în acest an nu se mai poate, scutire de la plata impozitului pe clădiri și terenuri. 
Anexăm prezentei o listă cu o parte a Grupului de Investitori pentru a demonstra (dacă mai este cazul) contribuția noastră, mai ales pe termen lung, la dezvoltarea economică și socială a Municipiului Ploiești, a județului Prahova și nu în ultimul rând a României.
NOTA REDACȚIEI: 26 de firme au semnat această petiție în 2014. În prezent, sunt 48 de firme în Parcul Industrial Ploiești .
Redacția noastră a solicitat astăzi un punct de vedere Serviciului Public de Finanțe Locale și Prefecturii Prahova. 
Mâine vom publica o reclamație făcută de un investitor la Ministerul Finanțelor precum și o plângere prin care se cere Justiției anularea parțială a HCL 420/25.11.2014 și scutirea tuturor societăților comerciale din Parcul Industrial Ploiești de la plata impozitelor pe terenuri și clădiri.
INFORMAȚIE DE ULTIMĂ ORĂ: Reprezentantul unei societăți comerciale din Parcul Industrial Ploiești ne-a declarat că i-a făcut plângere penală la DNA Simonei Dolniceanu, directorul SPFL, plângere pe care o va pune la dispoziția reporterilor publicației noastre. 
sursa: stopinfractori.ro

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi Electrica în Prahova, în perioada 15-19 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -