Vara asta este despre tine - AFI Palace Ploiesti

accident-rca.jpg

Urmare a protestelor transportatorilor, dar şi a nemulţumirii generale a tuturor posesorilor de vehicule din România, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor s-a văzut nevoită să elaboreze un proiect de lege, care este încă în discuţie. Legislativul nostru se află între ciocan şi nicovală, mai precis între ameninţările cu proteste masive din partea transportatorilor şi ameninţările venite din partea UE, care vizează sancţiuni economice dure.

 

Cotele aberante atinse de poliţele RCA din România, nu aveau nicio legătură cu realitatea economică de la noi. Veniturile oamenilor de rând nu sunt nici pe departe corelate cu veniturile decente din UE. La fel şi în cazul transportatorilor de la noi, în fapt nişte agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea într-o economie supraimpozitată. În cazul în care, spre exemplu, pentru un camion de mare tonaj care transportă produse alimentare, RCA-ul ajunsese la mult peste 2000 de euro/an, transportatorul ar fi avut două variante: fie ieşea de pe piaţă, fie majora considerabil tarifele de transport, pe care tot consumatorul final le-ar fi regăsit la preţul de la raft. Transportatorii din România câştigaseră, încet dar sigur, un loc în topul pieţei de profil din UE. Nu a fost greu de intuit urmarea, aşa că, sub motivul alinierii la nivelul standardelor UE, tarifele atinseseră cote inacceptabile.

La presiunea străzii, CSA s-a văzut nevoită să elaboreze un proiect de lege care, în aparenţă, va mai calma spiritele. Cum însă acesta nu este finalizat, ne putem aştepta la orice fel de surpriză. Iată care sunt cele mai importante noutăţi incluse în noul proiect:

 

Prima dintre ele ar fi posibilitatea de a încheia poliţe RCA pe o perioadă de o lună. În acest caz, trebuie să ştiţi că sistemul bonus malus nu se aplică, astfel că şoferii care nu au avut accidente, nu vor beneficia de reduceri ale tarifelor.

O altă noutate, valabilă tot pentru cei care aleg să-şi facă asigurarea pe o lună, este faptul că nu beneficiază de asistenţă în caz de accident, aceasta fiind acordată doar celor care încheie poliţe pe 6 sau 12 luni.

Alte modificări ale actualei legi vizează includerea sistemului de calcul diferenţiat al primelor de asigurare - bonus-malus, măsuri privind crearea unei baze de date centralizată, posibilitatea prelungirii automate a contractelor de asigurare, care vor fi încheiate pe o perioadă de un an.

Deocamdată, trebuie să ştiţi că pe 18 mai, expiră măsura îngheţării tarifelor RCA. Dacă plafonarea nu va fi prelungită până pe 18 august, există riscul ca asiguratorii să arunce preţurile în aer.

 

Eveniment
  • Joi, 17 August 2017
  • De Andra Vlad

Trei incendii au izbucnit, simultan, în Prahova

Pompierii militari prahoveni sunt în alertă, fiind chemați să stingă trei incendii care au izbucnit simultan în localități diferite. Astfel, la ora 12:30, sunt înregistrate incendii de vegetație...