- Publicitate -
- Publicitate -

Ședință la CSM Ploiești, după ce sportiva Sabina Enache a fost umilită de șeful clubului Dănuț Burghelea. Sabinei i-a fost înjumătățită indemnizația, deși aceasta reprezintă România la Campionatul Mondial de Gimnastică Ritmică – LIVE

Efectul eliminării timbrului de mediu

Data:

târgul-auto.jpg

Pe 1 februarie 2017 a fost eliminat timbrul de mediu. O taxă aberantă, care a cunoscut mai multe forme şi denumiri de-a lungul timpului. Efectul eliminării: creşterea numarului de înmatriculări cu 74,4%.

- Publicitate -

Încă de la introducerea acestui tip de taxă, au apărut controversele. A purtat denumirea de taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, timbru de mediu, etc. Birul impus de autorităţile acelor vremuri, nu părea să aibă nicio legătură cu protecţia mediului, ci mai degrabă cu favorizarea unor producători „autohtoni” şi a unor importatori de vehicule noi. Nici vorbă despre armonizarea cu legislaţia europeană. Statului român i-a convenit să armonizeze doar ce a vrut el. Dacă banii strânşi s-au folosit pentru protecţia mediului, ce măreţe proiecte de mediu s-au derulat? Dacă nu s-au derulat, unde sunt banii?

Rând pe rând, aceste taxe au fost desfiinţate prin hotărâri judecătoreşti. Oamenii au început să-şi recupereze banii, cu dobânzile aferente. Chiar dacă restituirile s-au dus şi până la cinci ani, statul român a pierdut procesele pe bandă rulantă, fiind nevoit să plătească taxele ilegale, dobânzile şi cheltuielile de judecată. La toate acestea mai adaugăm şi cheltuielile logistice. Cine este însă statul, cel care plăteşte acum aceste sume fabuloase? Evident, tot noi fraierii, prin intermediul bugetului de stat. Cu alte cuvinte, ne scoatem din buzunarul stâng şi ne băgăm în cel drept. Nu cumva ar trebui să răspundă cei care au dat acele acte normative? Se presupune că se aflau în acele funcţii decizionale, având competenţele şi pregătirea necesare pentru a nu da legi… ilegale. Nu ei sunt cei care trebuie să suporte prejudiciul? Începând cu guvernul Tăriceanu 2007 şi până în februarie 2017, toţi sunt responsabili pentru acest prejudiciu. Ei au nume şi prenume.

Dacă timp de 10 ani, foarte mulţi români au ales să plătească statului bulgar, cum ar fi fost dacă aceşti bani ar fi intrat în bugetul României. Ar putea fi şi acesta o componentă a prejudiciului. Un lucru este cert şi poate da o imagine edificatoare asupra pierderilor financiare ale statului: creşterea cu 74,4% a numărului de înmatriculări, de la eliminarea timbrului de mediu.

- Publicitate -

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Campioană a Ploieștiului, umilită de șeful CSM, consilier personal al primarului Volosevici

Jurnaliștii Marius Nica, Claudiu Vasilescu și Mihai Nicolae au...

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

- Publicitate -